U Kijevu spuštena slovenačka zastava: Razlog - „previše liči" na rusku!

31.03.2022

08:38

0

Autor: 24sedam

Osoblje ambasade je zamoljeno da ukloni nacionalni simbol države koja je podržala Kijev

U Kijevu spuštena slovenačka zastava: Razlog - „previše liči" na rusku!
slovenia-g93001cefa_1280 - Copyright Pixabay

Otpravnik poslova Slovenije u ambasadi u Kijevu Boštjan Lesjak, koji je u nedelju doputovao u ukrajinsku prestonicu, morao je da skine slovenačku zastavu koja je bila podignuta ispred ambasade, jer je previše slična zastavi Rusije, prenosi STA, pozivajući se na slovenačke medije.

Prema rečima otpravnika poslova, osoblje ambasade je po dolasku u Kijev istaklo slovenačku i zastavu EU, a kasnije su ih pripadnici ukrajinske Nacionalne garde i policije zamolili da privremeno uklone zastavu Slovenije, jer previše liči na rusku.

Lesjak je dodao da ukrajinske vlasti valjano vode računa o bezbednosti službenika ambasade i da on o svemu redovno izveštava ambasadora Slovenije Tomaža Mencina, koji radi u poljskom gradu Žešovu blizu granice sa Ukrajinom, navodi slovenačka agencija.

Slovenački premijer Janez Janša saopštio je pre tri dana da je Slovenija postala prva zemlja koja je poslala svoje diplomate nazad u njihovu ambasadu u Kijevu.

 

Na ovaj događaj reagovao je i slovenački premijer Janez Janša, koji je na Tviteru citirao Aleksa Hribovšeka, predsednika Društva heraldičara Slovenije, koji je napisao da Slovenija „nikada neće menjati svoja obeležja zato što nekome u inostranstvu nešto ne odgovara“.

- Ako bismo ih ikada menjali, uradili bismo to zato što mi to smatramo prikladnim ili zato što bismo mi trezveno osetili da je to potrebno - napisano je u tvitu.

Podsetimo, specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje već 35 dana, a tokom nje je, prema ruskim zvaničnicima, oslobođeno 60 odsto teritorije Donbasa, dok je veliki broj vojnih ciljeva potpuno uiništen.

Sva dešavanja sa istoka Evrope i sve događaje u vezi sa njima možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike