Ponovo se otvaraju koridori iz Marijupolja, Britanija šalje još oružja Ukrajini - Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a (FOTO)

31.03.2022

21:48

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope u našem blogu

Ponovo se otvaraju koridori iz Marijupolja, Britanija šalje još oružja Ukrajini -  Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a  (FOTO)
rat ukrajina (1) - Copyright 24sedam/AP Photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 36. dan. Juče je ukrajinska vojska upozorila da je Ruisja počela sa pregrupisanjem snaga kako bi se koncentrisala na borbe u istočnim regionima Donjecka i Luganska, poznatim kao Donbas.

Borbe oko ukrajinskog lučkog grada Marijupolja i dalje traju.

Dan za nama obeležili su brojni telefonski pozivi svetskih lidera, a u broju razgovora prednjačili su ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. 

Nakon telefonskog razgovora između Zelenskog i predsednika SAD, oglasila se i Bela kuća koja je saopštila da je Bajden obećao 500 miliona dolara pomoći Ukrajini.

Ruski predsednik je telefonirao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Mariom Dragijem, a glavne teme bile su razmena mišljenja oko jučerašnjih pregovora u Istanbulu i plaćanja isporuka ruskog gasa u rubljama.

Šta dosad znamo o sukobu?

- 36. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj,blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem „Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine „na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

 

Pratite 24sedam BLOG uživo...

23.33  Rusija povlači posmatrače iz misije OEBS-a u Ukrajini i zahteva njeno gašenje

Rusija će povući svoje službenike iz Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Wikipedia/Immanuel Giel
 

 

„Rusija će obavestiti kadrovsku službu Sekretarijata OEBS-a o povlačenju svih svojih službenika iz Specijalne posmatračke misije zbog isteka mandata misije i prestanka realizacije njenih zadataka. Ne vidimo potrebu za daljim konsultacijama o promeni mandata ili prebacivanju misije u 'administrativni režim'“, rekao je Lukaševič.

23.11 - Agencija za atomsku energiju šalje misiju u Černobilj

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da se sprema da pošalje misiju u postrojenja za radioaktivni otpad u Černobilju nakon što ih je Ukrajina obavestila da su se ruske snage povukle sa te lokacije.

22.25 Apel Stejt departmenta

Američki državljani koji se nalaze na teritoriji Rusije i Ukrajine treba 
odmah da napuste te zemlje, apelovao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Ozbiljno shvatamo naše obaveze da informišemo građane SAD o razvoju događaja koji mogu da utiču na njihovu bezbednost tokom putovanja ili boravka van SAD. Ponovo apelujemo da svi američki građani napuste Rusiju i Ukrajinu“, rekao je Prajs.

Stejt department je već početkom marta savetovao Amerikancima da odmah napuste Rusiju.

21.20 - Humanitarni koridori

Na molbu predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca upućenoj predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ruski vojnici će 1. aprila još jednom otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja u Zaporožje, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev.

19.50 - Crveni krst stiže u Mariupolj da evakuiše civile i da pomoć

Tim Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) došao je u Zaporožje, gde se priprema da ode u opkoljeni Mariupolj i izvede grupu civila.

Tanjug/ Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)
 

19.32 - Rusi tvrde da su oborili dva ukrajinska helikoptera

Vojska Donjecke Narodne Republike oborila je dva helikoptera u kojima su se nalazili komandanti ekstremističkog bataljona "Azov" koji su pokušali da pobegnu iz Marijupolja, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

18.51 - Volas: VB i saveznici šalju još smrtnosnog oružja Ukrajini

Velika Britanija i saveznici saglasili su se da pošalju još smrtonosnog oružja Ukrajini kako bi joj pomogli u odbrani od ruskog napada, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

18.48 - Dizni obustavlja distribuciju svojih filmova u Rusiji

Kompanija "Dizni" će od 7. aprila u potpunosti obustaviti distribuciju svojih filmova u ruskim bioskopima, javlja agencija RIA Novosti.

18.17 - Marijupolj i humanitarni koridor glavna bojna polja

Mariupolj i humanitarni koridor između dva istočna grada Izjuma i Volnovahe, postaju glavna bojna polja u Ukrajini, saopštilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

17.51 - Zelenski s Mišelom o pregovaračkom procesu s Rusijom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o pregovaračkom procesu sa Rusijom.

- Imao sam redovan razgovor sa predsednikom Evropskog saveta. Razgovarali smo o ključnim pitanjima za nas, kao što je pregovarački proces sa Rusijom - naveo je Zelenski na Tviteru i dodao da su razgovarali i o mogućnostima za povratak mira, kao i o ukrajinskom približavanju članstvu u Evropskoj uniji.

- Cenim podršku naših evropskih partnera i prijatelja - poručio je Zelenski.

Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool
 

17.18 - Amerika uvela nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, ciljajući operatere u tehnološkom sektoru, u pokušaju Vašingtona da spreči Moskvu da izbegava namete.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da je uvelo sankcije za 21 preduzeće i 13 ljudi, među kojima je i najveći ruski proizvođač čipova, izvoznik "Mikron".

16.45 - Ukrajina: Rusija je praktično uništila našu vojnu industriju

Savetnik kabineta Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič izjavio je da je Rusija praktično uništila vojnu industriju Ukrajine.

- Veliki rat, vojna agresija i mirovni sporazum su uvek kompromisi između strana. Jer obe strane trpe gubitke. Ako mislite da mi ne trpimo, veoma grešite. Oni su praktično uništili našu vojnu industriju. I umnogome dovršavaju uništenje civilne industrije - rekao je on.

16.27 - Zelenski pozvao Belgiju da pomogne Ukrajini oružjem i doprinese članstvu u EU

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u obraćanju begijskom parlamentu izjavio da je Ukrajini potrebno naoružanje i da postane članica Evropske unije.

- Naši branioci su dostojni toga da dobiju ono oružje koje će zaustaviti Rusiju. Kada je reč o avionima, tenkovima, artiljerijskim sistemima, protivbrodskom oružju, mi govorimo o tome da je ono zaista i potrebno Ukrajini i da ga imaju NATO države i Evropska unija - rekao je Zelenski.

16.24 - Putin od sankcijama Zapada: Bile su unapred pripremljene i bile bi uvedene u svakom slučaju

15.40 - Donjeck: Ukrajinska vojska nas gađa zabranjenim oružjem

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je danas da ukrajinska vojska koristi oružje protiv civila koje je zabranjeno Sporazumom iz Minska.

- Događaji iz prethodnih nekoliko dana ukazuju da ne postoji mesto u gradu koje je bezbedno. Nedavno je glavna gradska opština napadnuta Točkom U, koji je izbacivao kasetne bombe. U utorak, stambena zgrada pogođena je projektilima Uragan. Niko nema nikakvu dilemu da se koristi oružje zabranjeno Sporazumom iz Minsku - kazao je Kulemzin za TASS.

15.35 - Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim zemljama", javlja RIA Novosti, prenosi Tanjug.

On je parafirao ovaj ukaz kako bi, navodi se, zapadne zemlje mogle da kupe gas iz Rusije, ali da bi to uradile moraju da otvore račune u ruskim bankama.

15.32 - Pušilin naredio formiranje administracije grada Mariupolja

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin naredio je formiranje administracije grada Mariupolja.

Administracija Mariupolja formira se u cilju obezbeđivanja zakona i reda, normalnog života, kao i funkcionisanja preduzeća, ustanova, organizacija i drugih objekata na teritoriji oslobođenih naselja koja su ranije bila privremeno pod kontrolom Ukrajine, navedeno je u ukazu koji je objavljen na sajtu Pušilina.

Predsedniku administracije Mariupolja naloženo je da organizuje, u dogovoru sa administracijom predsednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike, stvaranje teritorijalnih organa i imenovanje njihovih rukovodilaca.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

14.54 - Konašenkov: Desetak ukrajinskih mina pluta Crnim morem

Desetak mina koje je ukrajinska mornarica položila u Crno more pre oko mesec dana, sada pluta morem i njihova tačna lokacija nije poznata, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

14.00 - Rusija: Ukrajina prisilno drži 68 stranih brodova u lukama

Ukrajina trenutno drži 68 brodova iz različitih zemalja u svojim lukama, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

13.48 - Ruski vojnici napuštaju elektranu u Černobilju zbog radijacije

Prema nepotvrđenim informacijama, ruske snage se povlače iz nuklearne elektrane u Černobilju, dok ukrajinska strana tvrdi da su neki vojnici usled trovanja od radijacije prevezeni u specijalne medicinske ustanove.

U ponedeljak su, navodno, radnici elektrane videli vojnike u Černobilju koji su vozili svoja oklopna vozila bez zaštite od radijacije kroz visoko toksičnu zonu zvanu "Crvena šuma", dižući oblake radioaktivne prašine, prenosi Rojters.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

13.35 - Britanija uvela sankcije ruskim medijima i njihovim vodećim ljudima

Britanska vlada saopštila je danas da je napravila 14 dodataka na listi sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, na kojoj su ovog puta medijske organizacije i njihovi vodeći ljudi.

Britanija radi u saradnji sa zapadnim saveznicima sa namerom da nanese udarac ruskoj ekonomiji zbog napada na Ukrajinu, a dosad je sankcionisala više od 1.000 pojedinaca i preduzeća, među kojima su i ona iz oblasti transporta, odbrane, a tu je i elita povezana sa predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

Među sankcionisanima su medijski ljudi, poput Alekseja Nikolova iz RT, zatim Sergej Briljev, poznati voditelj državne televizije "Rosija", i glavni urednik Sputnjika Anton Ansimov.

Justin Tallis/Pool Photo via AP
Boris Džonson

Na listi je i Mihail Mizincev, ruski šef Komande nacionalne odbrane i kontrolnog centra, za koga se navodi da je "odgovoran za planiranje i izvršavanje naredbi o opsadi i bombardovanju Mariupolja".

13.24 - Granatirano još jedno naselje u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su u podne naselje Signaljno u DNR. Ispaljeno je pet granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

13.20 - Erdogan naglasio: Nećemo se pridružiti sankcijama Rusiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da se Ankara neće pridružiti sankcijama koje su SAD i EU uvele Rusiji zbog aktuelne situacije u Ukrajini.

- Više puta smo ranije izjavljivali da nećemo učestvovati u sankcijama Rusiji i objasnili razloge za to - rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Uzbekistana i dodao da se stav Ankare nije promenio:

- Nismo napravili nikakve promene u našem stavu po pitanju sankcija.

13.03 - Peskov otkrio da li će se Putin i Zelenski sresti

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema jasnih vremenskih okvira za sastanak Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

12.44 - Medvedev: Poljska postaje isturena granica NATO-a

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da Poljska postaje isturena granica NATO-a, jer se na njenoj teritoriji naglo povećava prisustvo američkih trupa.

Medvedev je u članku za agenciju Sputnik Poljska upozorio da je to za evropsku bezbednost mnogo opasnije od, kako je naveo, "mitske ruske pretnje“, prenosi RIA Novosti.

11.43 - Lukašenko: Zapad nije uspeo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Zapad nije uspeo da otrgne Minsk od Rusije i da sada ide i škljoca zubima.

- Postojala je želja Zapada da ovde preseče i povuče crvenu liniju za Rusiju. Nisu uspeli. Oni sada idu i škljocaju zubima - rekao je Lukašenko u Minsku na sastanku sa guvernerom Penzenske oblasti Rusije Olegom Meljničenkom.

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

Lukašenko je ocenio da Zapad zato uvodi sankcije Rusiji i Belorusiji, kako Rusija ne bi uspela da ih zaobiđe, prenosi RIA Novosti.

11.40 - Priprema se novi paket sankcija

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba razgovarao je sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom o pripremi petog paketa sankcija EU protiv Rusije.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je od Holandije da obezbedi dodatno naoružanje za Kijev.

11.36 - Za 42 dana stradalo 70 civila

Za 42 dana eskalacije situacije u DNR zbog aktivnosti ukrajinskih snaga život je izgubilo 70 civila, a 857 je ranjeno, među njima 56 dece, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinske snage su za to vreme ispalile 17.929 različite municije, uključujući rakete „Točka-U“, „Uragan“, „Grad“.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

11.29 - Ispaljeno još 20 raketa na Lugansko

Ukrajinske snage ispalile su još 20 raketa iz sistema „Grad“ na naselje Lugansko, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

11.12 - Na Aleksandrovku (DNR) ispaljeno 20 granata

Ukrajinske trupe su u 11.50 (10.50 po srednjoevropskom vremenu) granatirale Aleksandrovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, na koju su ispalile 20 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

10.43 - Rusija: Uništena četiri ukrajinska skladišta goriva

Ruska vojska uništila je visokopreciznim krstarećim raketama ukrajinska skladišta goriva u Dnjepropetrovsku, Lisičansku, Čugujevu i Novomoskovsku, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Naveo je da su uništena velika skladišta goriva iz kojih su se snabdevale ukrajinske trupe u Donbasu, prenose ruske agencije.

Konašenkov je rekao da je ruska avijacija tokom noći uništila 52 ukrajinska vojna objekta, uključujući jedan protivvazdušni raketni sistem kod S-300 južno od Izjuma i jedan „Buk-M1“ u rejonu Kurahovo, dva višecevna raketna sistema, jedno skladište municije i raketno-artiljerijskog naoružanja, dva skladišta goriva i 38 tačaka u kojima je koncentrisana ukrajinska vojna tehnika, navodi Interfaks.

Prema rečima Konašenkova, ruski sistemi za PVO oborili su 18 dronova, među njima i jedan „Bajraktar TB2“.

10.38 - U Kijevu spuštena slovenačka zastava jer „previše liči" na rusku

Otpravnik poslova Slovenije u ambasadi u Kijevu Boštjan Lesjak, koji je u nedelju doputovao u ukrajinsku prestonicu, morao je da skine slovenačku zastavu koja je bila podignuta ispred ambasade, jer je previše slična zastavi Rusije, prenosi STA, pozivajući se na slovenačke medije.

10.19 - DNR oborila dva ukrajinska helikoptera

PVO sistemi DNR oborili su dva ukrajinska helikoptera kojima su iz Marijupolja pokušale da se evakuišu vođe nacionalističkih bataljona, saopštio je porptarol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Političko rukovodstvo u Kijevu ponovo je pokušalo da evakuiše vođe ukrajinskih nacionalista iz Marijupolja. Naši sistemi za protivvazdušnu odbranu kod Marijupolja jutros su otkrili i uništili dva neprijateljska helikoptera, od kojih je jedan pao u rejonu Ribackog. Trenutno se utvrđuje mesto pada drugog helikoptera i broj likvidiranih nacionalista - naglasio je Basurin.

10.03 - Čavušoglu: Radimo na tome da se ruski i ukrajinski šef diplomatije sastanu u naredne dve nedelje

 Ministar spoljnih poslova TurskeMevlut Čavušoglu rekao je da se radi na sastanku ukrajinskog i ruskog šefa dipomartije nakon što je ove nedelje bila domaćin mirovnih pregovora u Istanbulu, dodajući da bi taj susret mogao da se održi u roku od dve nedelje.

Govoreći za televiziju A-Haber, Čavušoglu je rekao da Turska nije videla potpunu implementaciju odluka iz pregovora u Istanbulu, uključujući povlačenje ruskih snaga iz nekih oblasti, ali je dodao da je ipak postignut značajan napredak.

09.30 - Tass: Više od pola miliona izbeglih u Rusiju iz Donjecka i Luganska

AP Photo/Rodrigo Abd
 

Broj ljudi koji je iz Donjecke i Luganske oblasti prebegao u Rusiju premašio je 500.000, prenosi list Izvestija.

- Do 31. marta ujutru u Rusiju je stiglo skoro 530.000 ljudi sa teritorije Donjecka i Luganska, od kojih je oko 37 hiljada prešlo granicu tokom proteklog dana - rekao je izvor agencije TASS.

Među izbeglima je je više od 107.000 dece.

8.40 - Konvoj autobusa krenuo ka Marijupolju

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da će konvoj autobusa, koji je u četvrtak krenuo ka južnom lučkom gradu Marijupolju, pokušati da dođe do zarobljenih civila.

Kako je dodala, na putu za Marijupolj je 45 autobusa. 

Vereščukova je navela da je Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio da je Rusija pristala da otvori humanitarni koridor do opkoljenog grada u kojem se nalazi na desetine hiljada civila.

8.36 - Lavrov: Rusija se protivi raspoređivanju NATO i SAD snaga u Centralnoj Aziji

Rusija se protivi eventualnom razmeštanju vojne infrastrukture SAD ili NATO u državama Centralne Azije u susedstvu Avganistana, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je to rekao u Tunsiju, u Kini, na trećem ministarskom sastanku država avganistanskih suseda (Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan).

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
 

8.20 - Bajdenova akcija

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra puštanje do 180 miliona barela nafte iz strateških rezervi (SPR) na tržište tokom nekoliko meseci, pošto Bela kuća nastoji da obori visoke cene goriva, javlja Rojters pozivajući se na tri izvora upoznata sa planom.

AP Photo/Petr David Josek
 

8.00 - Lokalni prekid vatre u ukrajinskoj luci Marijupolj trebalo bi da počne danas kako bi bili evakuisani civili, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Ta mera trebalo bi da omogući otvaranje humanitarnog koridora do ukrajinskog grada Zaporožja, navelo je kasno sinoć ministarstvo.

- Da bi humanitarna operacija uspela, predlažemo da ona bude sprovedena uz direktno učešće predstavnika Visokog komesarijata UN za izbeglice i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta - dodalo je rusko ministarstvo.

Ukrajinske vlasti ocenile su najavu prekida vatre u Marijupolju manipulacijom i poručile da ne veruju u obećanja Rusije da će smanjiti svoje vojno prisustvo.

7.45 - Rusija: Povratak Donjecke Narodne Republike u sastav Ukrajine nije moguć, to pitanje nije aktuelno

7.35 - Zelenski opozvao ukrajinske ambasadore iz Gruzije i Maroka

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opozvao je ukrajinske ambasadore u Gruziji i Maroku, sugerišući da nisu učinili dovoljno da ubede te zemlje da podrže Ukrajinu i kazne Rusiju za invaziju.

- Uz dužno poštovanje, ako neće biti oružja, sankcija, ako neće biti ograničenja za rusko poslovanje, onda tražite drugi posao - saopštio je Zelenski u svom jučerašnjem video obraćanju naciji, prenosi AP.

On je rekao da u narednim danima očekuje konkretne rezultate od rada dipomatskih predstavnika Kijeva u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji i Africi, kao i od ukrajinskih vojnih atašea u ambasadama u inostranstvu.

Zelenski je naglasio i da je „diplomatski front jedan od ključnih frontova“ u borbi Ukrajine za pobedu u ratu protiv Rusije, navodi AP.

7.30 - Kadirov: Oslobođeno oko 90 odsto Marijupolja

Profimedia
 

Oslobođeno je oko 90-95 odsto Marijupolja, poslednje mesto gde se kriju banditi je veliki metalurški kombinat „Azovstalj“, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Na slobodnu teritoriju grada postepeno se vraća život. Ljudi izlaze na ulice iz svojih skloništa, umorni od kanonade eksplozija i gladi. Neki čak voze i automobile, ima i onih koji su se predomislili da odu u Rostov na Donu i privatnim prevozom se vratili u Marijupolj - napisao je Kadirov na svom kanalu na Telegramu.

7.10 - Nastavljaju se pregovori

Član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak je saopštio da će se pregovori nastaviti 1. aprila putem video linka.

07.00 - Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji, bolje naoružati Ukrajinu

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između dve zemlje, naveo je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Fejsbuku.

- Logika je izuzetno prosta - što je jača Ukrajina, biće bolji dogovor - kazao je Kuleba.

I predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa američkim kolegom o novim sankcijama Rusiji i jačanju postojećih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike