Tamo negde gde Rusija i SAD sarađuju baš kako treba: Astronauti oborili rekord i sleteli na Zemlju (VIDEO)

30.03.2022

21:33

0

Nakon sletanja, glavni ekran ruskog kontrolnog centra misije podelio je poruku: "Dobro došao nazad, Mark!" i na ruskom i na engleskom

Tamo negde gde Rusija i SAD sarađuju baš kako treba: Astronauti oborili rekord i sleteli na Zemlju (VIDEO)
Screenshot_6 - Copyright Printscreen / Youtube

Nakon rekordnih 355 dana provedenih u svemiru, NASA-in astronaut Mark Vande Hei se vratio na Zemlju.

U ruskom svemirskom brodu Sojuz MS-19, Vande Hei i kosmonauti Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov iskrcali su se sa Međunarodne svemirske stanice u sredu u 3.21 po srednjeevropskom vremenu. Stigli su na Zemlju nakon sletanja uz pomoć padobrana u Kazahstan u 7:28 ujutru po istočnom vremenu.

Svemirska letelica je doživela izlazak iz orbite u sredu u 6:34 ujutro po istočnom vremenu, što je trajalo više od četiri minuta i pomoglo u usporavanju Sojuza. Svaki korak povratka posade prenosio se uživo na NASA TV kanalu i veb stranici.

Sojuz je sleteo uspravno, ali je završio na boku zbog vetra koji je vukao padobran. "Timovi za oporavak" pomogli su posadi da napusti kapsulu.

Nakon sletanja, glavni ekran ruskog kontrolnog centra misije podelio je poruku: "Dobro došao nazad, Mark!" i na ruskom i na engleskom.

Bio je to dugo očekivani povratak koji je samo privukao veću pažnju zbog rastućih geopolitičkih tenzija u poslednjih mesec dana, a NASA je više puta potvrdila da nastavlja da blisko sarađuje sa ruskom svemirskom agencijom Roskosmos.

Nakon zdravstvene provere i dvočasovne vožnje helikopterom do grada za oporavak Karagande u Kazahstanu, Vande Hei će otputovati nazad u Hjuston u avionu "Gulfstream", kao što su drugi NASA astronauti ranije radili, a kosmonauti će se vratiti u svoju bazu za obuku u Zvezdanom gradu u Rusiji.

Zajedničke operacije NASA-e i Roskosmosa u ruskim objektima u Bajkonuru u Kazahstanu "nastavljaju u dobrom duhu", rekao je Džoel Montalbano, menadžer NASA programa Međunarodne svemirske stanice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike