Zataškavanje seksualnih napada u stranim zemljama: Kako su se britanski vojnici godinama izvlačili i prolazili nekažnjeno za zlodela

30.03.2022

19:18

0

Čak 324 izveštaja govore o nedelima britanskih i američkih trupa u inostranstvu

Zataškavanje seksualnih napada u stranim zemljama: Kako su se britanski vojnici godinama izvlačili i prolazili nekažnjeno za zlodela
Britanski vojnici - Copyright Profimedia

Istražna jedinica kompanije Raša tudej „The Detail" pregledala je uznemirujuće podatke o optužbama za seksualne prekršaje vojnika Ujedinjenog Kraljevstva i SAD stacioniranih u inostranstvu, identifikujući više od 1.100 takvih izveštaja koji su podneti samo između 2015. i 2020. godine.

Statistički podaci prikupljeni iz izveštaja Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva o seksualnim prestupima u pravosudnom sistemu pokazuju 324 izveštaja o aktuelnim i seksualnim zločinima iz prošlosti koji su počinjeni u inostranstvu tokom ovog perioda, u vezi sa incidentima koji uključuju trupe stacionirane u Nemačkoj (128), na Kipru (36), na Foklandskim Ostrvima (18), u Kanadi (14), Gibraltaru (7), Belgiji (1) i Jemenu (1).

Više od 100 izveštaja vezano je za incidente koji su se dogodili u Evropi, Africi, na Bliskom istoku, u Aziji, SAD i na moru.

Za isti vremenski period podaci prikupljeni iz godišnjih izveštaja Pentagonove Kancelarije za prevenciju i reagovanje na seksualne napade (SAPRO) pokazuju da je vojsci prijavljeno 820 izveštaja o seksualnim deliktima.

Izveštaji su primljeni u 17 odvojenih „borbenih područja“, uključujući Avganistan (131), Irak (77), Katar (88), Tursku (61), Bahrein (78) i Kuvajt (87).

Podaci za obe vojske uključuju navode civila, kolega pripadnika vojske i stranih vojnih predstavnika.

Ubistvo koje je pokrenulo buru

Uprkos zapanjujućim brojkama, zapadni mediji gotovo nikada ne priznaju ovaj jasno endemski problem. Ovaj očigledan kodeks ćutanja značajno je prekršen u oktobru 2021. godine, kada je londonski „The Times" izvestio o slučaju ubijene Kenijke Agnes Vandžiru.

AP Photo/Petros Karadjias
 

Telo 21-godišnjakinje koje se raspada otkriveno je u hotelskoj septičkoj jami u blizini vojnog poligona u gradu Nanjuki u martu 2012. Majka jednog deteta poslednji put je viđena živa u hotelu u društvu dvojice britanskih vojnika.

Uprkos presudi kenijskog mrtvozornika iz 2019. godine, u kojoj se navodi da su seksualnu radnicu pretukli i izboli „jedan ili dva britanska vojnika“, lokalnim vlastima i oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva bile su potrebne još dve godine da se u potpunosti posvete istrazi njene brutalne smrti.

- Oni su zaprepašćeni što Ministarstvo odbrane od 2012. nije uspelo da istraži njeno ubistvo i ne razumeju zašto je to gurnuto pod tepih skoro deceniju - izjavila je za „The Detail" Tesa Gregori, koja predstavlja porodicu Vandžiru.

- Porodica želi da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde, da se izvuku lekcije kako bi se osiguralo da nijedna druga kenijska žena neće pretrpeti takvu brutalnost i da se rešavaju dugotrajna pitanja povodom navoda o seksualnom nasilju britanske vojske u Nanjukiju - dodala je ona.

Porodica sada preduzima pravne mere protiv Ministarstva odbrane, pokušavajući da iznudi obelodanjivanje svih podataka vezanih za Vandžiruinu smrt i otkrije zašto njene ubice – koje su se kasnije šalile na račun svojih gnusnih zločina na Fejsbuku – nikada nisu izvedene pred lice pravde.

To je deo šire kampanje, koju vodi advokatska firma „Leigh Day and Company" sa sedištem u Londonu, da izvrši pritisak na vladu Ujedinjenog Kraljevstva da ponovo pokrene istrage o stotinama optužbi za silovanje protiv britanskih vojnika u Keniji.

AP Photo/Czarek Sokolowski, File
Premijer Velike Britanije Boris Džonson

Čak 650 žena iz plemena Masai i Samburu javilo se 2003, tvrdeći da su ih britanski vojnici stacionirani u postkolonijalnoj zemlji silovali tokom četiri decenije. Neke su tvrdile da su posle toga rađale njihovu decu.

Nakon višemilionske, trogodišnje istrage Kraljevske vojne policije (RMP), njihove tvrdnje su masovno odbačene nakon što su istražitelji zaključili da je nekoliko desetina pritužbi zabeleženih u dosijeima kenijske policije lažno. Među nepodudarnostima su bile optužbe protiv vojnih jedinica koje u to vreme nisu bile stacionirane u Keniji. Čak su i optužbe protiv onih britanski zvaničnika koje su mogle biti priznate kao legitimne u tom procesu odbačene.

Martin Dej, advokat koji je zastupao žene, kasnije je proširio istragu RMP-a i otkrio kako su ključni dokumenti u vezi sa tvrdnjama nestali. On traži da se ti dokumenti vrate.

Akciju „Leigh Day" snažno su podržali kenijski aktivisti za ljudska prava. Džonson Ole Karunga, direktor Domorodačkog pokreta za unapređenje mira i transformaciju sukoba (IMPACT), rekao je da bi vlade Kenije i Velike Britanije, ako su „pouzdane“, trebalo da osećaju neku vrstu obaveze da pokrenu nezavisnu istragu o ovim tvrdnjama.

- Nema šanse da se ovi slučajevi jednostavno odbace… Ne možemo dozvoliti da vojska istražuje vojsku. Ceo proces za nas u to vreme nije bio baš kredibilan. Smatrali smo da se više radi o odnosima s javnošću. Martin Dej i druge organizacije za podršku nisu dobili sve dokaze, ali Britanska vojska i RMP jesu. To je pitanje moći i privilegija. Kada smo pokušali da dobijemo te informacije, našim advokatima nije dat pristup - rekao je on za „The Detail".

Džonson je dodao da je tokom istrage RMP posetio više policijskih stanica širom severne teritorije gde je britanska vojska trenirala i prikupio veliki broj dosijea u vezi sa optužbama za silovanje. Nakon toga, u ovim stanicama rekli su njegovoj organizaciji da se dokumenti čuvaju u sedištu policije u Najrobiju, ali, kada su tamo pitali za njih, kontrola misije je tvrdila da ih ne poseduje.

Profimedia
 

- Mislim da je to potpuno zataškavanje. Za mene je slučaj Agnes Vandžiru iz 2012. godine, osam godina nakon okončanja slučajeva silovanja, pokazatelj da ima dovoljno motiva da se ti slučajevi ponovo istraže. I upravo sada ćete videti da će Agnesina smrt dati velikom broju kenijskih žena glas i hrabrost - zaključio je on.

Mračna višedecenijska istorija

Mračna istorija vojne brutalnosti i nasilja nad ženama koje je gurnuto pod tepih u ovoj istočnoafričkoj zemlji duga je nekoliko decenija.

Godine 1980. američki mornar star 19 godina, koji je priznao da je nožem usmrtio 29-godišnju prostitutku iz Mombase Moniku Njeri, izašao je iz suda sa kaznom od 500 dolara nakon što se izjasnio krivim za ubistvo iz nehata. Vašington je kasnije platio 14.000 dolara porodici Njeri kao odštetu, dok je Frenk Dž. Sendstorm nastavio svoju karijeru u mornarici.

Tri godine kasnije, u istom gradu, još jedan američki mornarički oficir pojavio se na sudu zbog optužbe za ubistvo Kenijke Lusi Kabura, 25-godišnjakinje koja je bila silovana i zadavljena nakon druženja sa američkim vojnicima. Oficir je pušten na slobodu, što je izazvalo optužbe da lokalne vlasti ne žele da naruše svoj srdačni vojni sporazum sa SAD.

Godine 2016, kada su političari raspravljali o ratifikaciji novog sporazuma o odbrani između Ujedinjenog Kraljevstva i Kenije, pitanje ozbiljnih seksualnih napada koje su izvršile britanske trupe pokrenuto je u Narodnoj skupštini te zemlje.

Profimedia
 

Jedan broj poslanika kritikovao je nedostatak prethodnih akcija koje su preduzete u vezi sa pritužbama lokalnih žena za silovanje. U jednoj razmeni poslanik Kisaunija Rašid Džuma Bedžimba rekao je: „Šteta je što britanska vojna baza ima više socijalnih problema nego zajednice koje žive u ovim oblastima koje smo izdvojili za vojnu obuku.“

- Najsiromašnije zajednice, zbog nedostatka vode i hrane, možda će morati da žive u blizini ovih kampova i da traže pomoć od njih. Zbog toga ti vojnici koriste priliku da seksualno zlostavljaju naše ćerke. Tamo odlaze zbog siromaštva i nedostatka osnovnih potrepština... Bilo bi dobro kada bi se u blizini tih kampova stvorilo posebno okruženje za život zajednica koje žive u tom području - jadao se on.

Sporazum je ratifikovan mesec dana kasnije. Sada godišnje oko 10.000 britanskih vojnika trenira u Keniji, sa oko 100 članova stalnog osoblja i 280 članova privremenog osoblja, izvodeći zajedničke vežbe sa Odbrambenim snagama Kenije. Preko 500 Kenijaca zaposleno je sa punim radnim vremenom u Jedinici za obuku britanske vojske Kenija (BATUK).

Britanija takođe nudi mogućnosti obuke u Ujedinjenom Kraljevstvu kenijskoj vojsci, a britanske trupe pomažu u tekućim bitkama Najrobija sa terorističkom grupom Al Šabab povezanom sa Al Kaidom. SAD takođe imaju brojne baze u istočnoafričkoj zemlji, ali sa mnogo manje trupa.

Otvorili petore oči, a i dalje „ne vide"

Pitanje seksualnog uznemiravanja u zapadnim vojnim redovima očigledno izaziva ogromnu zabrinutost u vrhu vojske, do te mere da je „Five Eyes" (FVEY, „Pet očiju"), tajna obaveštajna koalicija koja okuplja Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, direktno konsultovana zbog ovog problemu.

Profimedia
 

Poverljive razmene između „Pet očiju", „stranih partnera“ i određenog broja vojnog osoblja odigrale su se 2020. Izveštaj SAPRO-a iz te godine otkriva da je grupa bila usmerena da lično ugosti predstavnik drugog foruma „Pet očiju", ali je on otkazan zbog pandemije i održan u formatu „telefonskog/virtuelnog“ razgovora.

Kratak izvod se dotiče angažmana SAPRO-a sa „kanadskim učesnicima” na promeni kulture i strategija, iako se dodaje da se ovo telo redovno konsultuje sa saveznicima i strateškim partnerima kako bi razgovaralo o najboljim praksama u prevenciji i reagovanju na seksualne napade u okviru svoje podrške organizaciji „Pet očiju“ i strategiji nacionalne odbrane.

Bio je to drugi takav susret sa misterioznom koalicijom. SAPRO je 2018. godine učestvovao na prvom forumu obaveštajne koalicije na temu „Prevencija i reagovanje na seksualno nedolično ponašanje“.

U svom zaključku zemlje članice su se „složile oko prednosti nastavka diskusije o zajedničkim izazovima i prilikama, pristupima izgradnji budućih lidera spremnih za svoju ulogu u ovom prostoru i inovacijama u uslugama podrške žrtvama".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike