Ruski šaljivdžija koji se predstavio kao premijer Ukrajine i nasamario britanskog ministra: Snimak je izmenjen u korist Britanije (VIDEO)

25.03.2022

12:36

0

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva zatražilo je od Jutjuba da cenzuriše snimak ovog video-poziva, tvrdeći da ga je iza svega stoji „ruska država“

Ruski šaljivdžija koji se predstavio kao premijer Ukrajine i nasamario britanskog ministra: Snimak je izmenjen u korist Britanije (VIDEO)
Tan2022-3-22_16398939_19 - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, File

Ruski šaljivdžija koji stoji iza poziva britanskom ministru odbrane Benu Volasu, Aleksej Stoljarov, poznatiji kao Leksus, odbacio je tvrdnju Londona da je razgovor bio ruska propaganda. Tim nije dorađivao snimak, već ga je samo montirao sa jedinom svrhom da sačuva od javnosti osetljive informacije o nacionalnoj bezbednosti Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Leksus za RT u četvrtak.

Aleksej Stoljarov, poznatiji kao Leksus, i njegov kolega šaljivdžija Vladimir Kuznjecov, zvani Vovan, predstavljali su se kao ukrajinski premijer Denis Šmigal kako bi naveli Volasa da razgovara o različitim političkim pitanjima, uključujući stav Londona o Kijevu koji potencijalno traži nuklearno oružje.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva zatražilo je od Jutjuba da cenzuriše snimak ovog video-poziva, tvrdeći da ga je iza svega stoji „ruska država“.

Označavanje intervjua kao „ruske propagande“ bilo je zbunjujće za tim, rekao je Stoljarov za RT.

- Nismo uređivali njegove reči, njegov govor. Dakle, ako je to propaganda, onda je to propaganda sekretara Volasa. To su njegove reči - rekao je on.

Stoljarov je potvrdio da su neki delovi originalnog snimka video-poziva sakriveni od javnosti, ali je rekao da je odluka da ih ne objavi donesena u korist Britanije. Volas nije razgovarao sa šaljivdžijama o britanskim državnim tajnama, ali su neke od njegovih reči bile „osetljive” u pogledu nacionalne bezbednosti, tvrdi Stoljarov, pa su se on i Kuznjecov ponašali kao „džentlmeni” i nisu objavili te detalje.

On je istakao i da je ovo bio drugi put da su pokušali da prevare Volasa da razgovara sa njima. Prvi put je to bilo pre tri godine, kada je bio ministar bezbednosti i privrednog kriminala, ali nisu mogli da dođu do njega.

Ovog puta su uspeli jer je tim koristio kontakt u Ministarstvu unutrašnjih poslova koje su takođe prevarili da im daju intervju sa sekretarom unutrašnjih poslova Priti Patel, rekao je Stoljarov.

Šaljivdžija je rekao da su njegovi prijatelji u Britaniji šokirani što su oni uspeli da prevare zvaničnika koji je imao tako osetljivu funkciju kao što je ministar odbrane.

- Ako je privatnim licima lako da dođu do njega, možete zamisliti šta bi se moglo desiti ako neke osobe iz obaveštajnih službi to pokušaju - rekao je Stoljarov, dodajući da njegov tim nije posebno zabrinut zbog toga se britanska vlada obrušila na njih.

Na kraju krajeva, rekao je, nisu uradili ništa kriminalno, kao što je to bio slučaj sa mnogim drugim podvalama koje su godinama izvodili na račun javnih ličnosti iz raznih zemalja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike