Rusi poslali jasnu poruku Ukrajini, nacionalisti granatirali DNR i pucali na humanitarne koridore! (FOTO/VIDEO)

20.03.2022

15:10 >> 22:27

0

Pratili ste uz 24sedam dešavanja u Ukrajini

Rusi poslali jasnu poruku Ukrajini, nacionalisti granatirali DNR i pucali na humanitarne koridore! (FOTO/VIDEO)
ukrajina 2003 - Copyright Profimedia

Završen je 25. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Borbe se vode na četiri fronta: Kijevski, oko Harkova, oko Donjecka i na jugu – iz pravca Krima. Paralelno se vrši evakuacija stanovništva iz ratnih zona. Mete ruske avijacije su uvek vojni objekti.

Šta dosad znamo o sukobu

- 25. dan ruske oslobodilačke vojne operacije oblasti Donbas

- Ukrajinci granatirali naselje DNR, napadnuti civili

- Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u protekla 24 sata uništili su 54 vojna objekta u Ukrajini

- Putin i Makron razgovarali u Ukrajini

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- Lideri SAD i Kine, Džo Bajden i Si Đinping razgovarali telefonom

- Generalna skupština UN usvojila rezoluciju protiv Rusije!

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope


Pratili ste 24sedam BLOG uživo... 

23.25 - Toliko za današnji dan i dešavanja u Ukrajini, budite sutra kao i prethodnih 25 dana uz naš portal. Hvala na poverenju!

23.19 - Moskva: Ukrajinska vojska puca na humanitarne koridore

Ukrajinska vojska sistematski puca na humanitarne konvoje sa izbeglicama i pokušava da okrivi za napade rusku vojsku i snage samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk (DNR i LNR), izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

- Ukrajnska snaga nastavlja da otvara vatru ka humanitarnim konvojima i pokušava da prebacuje odgovornost za svoje nehumane postupke na rusku vojsku i jedinice DNR i LPR - rekao je Mizincev.

23.00 - Kadirov aktivan na društvenim mrežama

AP Photo/Musa Sadulayev, file
 

Ramzan Kadirov je aktivan na društvenim mrežama gde objavljuje snimke borbi čečenskih boraca sa ukrajinskom vojskom.

22.43 - Izvoznici najviše pogođeni zbog ratnih dejstava

Izvoznici su na prvom mestu ugroženih zbog ratnih dejstava u Ukrajini, izjavio je danas predstavnik Privredne komore Srbije Bojan Stanić i dodao da će uvoznici sirovina iz Rusije problem tek imati kada istroše zalihe.

22.14 - Ukrajina: Evakuisano 7.295 ljudi

Iz ukrajinskih gradova danas je humanitarnim koridorima evakuisano 7.295 ljudi.

Od ukupnog broja, 3.985 ljudi je evakuisano iz grada Marijupolja u grad Zaporožje.

22.00 - Sedmica u svetu: Prljavi potezi Zapada, Rusija na prekretnici i ukrajinski inat

AP Photo/Ghaith Alsayed/Chris Seward Tanjug/Yuri Kochetkov Profimedia
 

Bivši bugarski premijer je uhapšen, koronavirus je počeo da se vraća na naslovne stranice, a Bajden je pokušao da umeša i kineskog predsednika u aktuelni sukob Zapada sa Rusijom

21.35 - Rusi poslali poruku bez mnogo okolišanja: Ukrajina ima vremena do jutra!

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Ukrajina ima rok do ranih jutarnjih časova u ponedeljak ujutro da da odgovor o predaji Marijupolja, javlja RIA Novosti.

Od 10.00 do 12.00 po lokalnom vremenu, ruska strana predlaže da se organizuje izlazak iz grada ukrajinskim vojnicima i stranim plaćenicima bez oružja i u tom slučaju im je zagarantovano spasavanje života, a nakon toga bi trebalo da se otvore humanitarni koridori kako bi se evakuisali civili.

AP Photo/Serhii Nuzhnenko
 

20.58 - Ostin: Korišćenje hipersoničnog oružja nije prekretnica

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da rusko korišćenje hipersoničnog oružja Ukrajini neće predstavljati prekretnicu u ratu.

- Ne vidim da je to prekretnica. Razmišljam iznova, razlog zbog kojeg Vladimir Putin pribegava upotrebi ove vrste oružja je taj što pokušava da ponovo uspostavi neki zamah. Ne verujem da će ovo promeniti tok rata.

Da podsetimo, Rusija je isključila mogućnost za takav scenario.

20.35 - Džonson obećao pomoć Zelenskom

Britanski premijer Boris Džonson obećao je danas u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da će nastaviti da pruža vojnu podršku Ukrajini.

- Premijer je istakao stalnu posvećenost Velike Britanije radu sa međunarodnim partnerima na koordinaciji podrške za jačanje samoodbrane Ukrajine - navodi se u saopštenju Dauning strita.

Leon Neal/Pool via AP
 

20.01 - Deo radnika napustio Černobilj, zamenili ih dobrovoljci

Deo radnika neoperativne nuklearne elektrane Černobilj napustili su danas nuklearku posle više od tri nedelje.

Ukupno 64 radnika je otišlo kućama, a njih je zamenilo 46 dobrovoljaca.

19.42 - Kinezi brane svoju odluku!

Kineski ambasador u SAD Čin Gang branio je odluku svoje zemlje da ne osudi rusku oslobodilačku operaciju u Ukrajini, rekavši da takav potez neće doprineti zaustavljanju nasilja.

Kineski ambasador kaže da Kina želi "dobar, prijateljski, komšijski odnos sa Rusijom" i da će nastaviti sa "normalnom trgovinom, kao i ekonomskom, finansijskom i energetskom saradnjom sa Moskvom", ali i da će nastaviti da promoviše mirnovne razgovore i apeluje na hitan prekid vatre od Rusije kroz pregovore i diplomatiju.

19.08 -  Veliki gubitak ruskih snaga, preminuo Andrej Palji

Ruski zvaničnici potvrdili su da je zamenik komandanta Crnomorske flote, kapetan prve klase Andrej Palji, poginuo u borbi u Marijupolju.

Prvobitno su ukrajinske vlasti tvrdile da ga je ukrajinska vojska ubila.

Palijevu smrt je prvo potvrdio sekretar Nahimovske škole ratne mornarice Konstantin Carenko na društvenoj mreži Vkontakte.

18.47 - Ukrajinci tvrde da je Kijev granatiran

U granatiranju prestonice Ukrajine Kijeva teško je oštećena desetospratnica u severozapadnom delu grada.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

18.25 - BBC "otkrio" zahteve Rusije

Kako BBC navodi, zahtevi Rusije su sledeći:

- Da Ukrajina odustane od svojih ambicija da uđe u NATO

- Demilitarizacija

- "Denacifikacija" i zaštita ruskog jezika u Ukrajini

18.08 - Zelenski pozvao Izrael da pomogne Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će Izrael "morati da živi sa izborima" koje donosi o tome da li će pomoći Ukrajini, obraćajući se izraelskom parlamentu putem video linka.

Zelenski je doveo u pitanje oklevanje Izraela da proda Ukrajini odbrambeni sistem Gvozdenu kupolu.

Profimedia
 

17.52 - Finci ipak ne bi ulazili u NATO

Finski predsednik Sauli Ninisto upozorio je da bi apliciranje te zemlje za članstvo u NATO predstavljao "veliki rizik" koji bi mogao da poveća napetost u Evropi, kao i da ta nordijska zemlja traži načine da poboljša bezbednost.

Ninisto je rekao da je učlanjivanje u NATO bila jedna od dve glavne alternative Finske za bezbednost u okviru EU, dok je druga pojačavanje odbrane sa SAD i susednom Švedskom.

17.30 - Bela kuća: Bajden ne planira da poseti Ukrajinu

Sekretarka za štampu Bele kuće Dženifer Psaki izjavila je danas da nije planirano da predsednik SAD Džozef Bajden naredne sedmice otputuje u Ukrajinu, dok bude bio u Evropi kako bi prisustvovao na samitima NATO i EU.

17.09 - I Stoltenberg potencira na hemijskom oružju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da bi u slučaju da Rusija upotrebi hemijsko oružje protiv ukrajinskog naroda, to predstavljalo eklatantno i brutalno kršenje međunarodnog prava.

AP Photo/Olivier Matthys
 

16.52 - Uprkos ruskom "ne", Zapad forsira priču o hemijskom oružju

"Rusija će se suočiti sa dodatnim merama SAD ako upotrebi hemijsko oružje tokom napada na Ukrajinu", upozorila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Ovo je ponovno stavljanje pritiska na Rusiju bez ikakve potrebe, koja je još davno istakla da joj ne pada na pamet da koristi takvu metodu - ikada.

16.32 - Mediji: Sutra nastavak pregovora Rusije i Ukrajine

Delegacije Rusije i Ukrajine trebalo bi sutra da nastave mirovne pregovore u onlajn formatu, objavila je danas Ukrajinska Pravda.

- Onlajn sastanak ukrajinske i ruske delegacije planiran je za 21. mart - navodi ukrajinski list pozivajući se neimenovani visokopozicionirani izvor

16.10 - Zelenski produžio ratno stanje u Ukrajini za 30 dana

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski produžio je ratno stanje u zemlji za još 30 dana od 26. marta, saopštila je danas pres služba Vrhovne rade.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

15.15 - Nebenzja: Opovrgnite biolaboratorije, izneli smo činjenice

Ruska specijalna operacija u Ukrajini otkriće još ružnih činjenica poput one o američkoj vojno-biološkoj aktivnosti na postsovjetskom prostoru, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

- Zapad savršeno dobro razume da, kako se borbena dejstva nastavljaju i potencijal ukrajinske vojske smanjuje, pozicije kijevskih vlasti će slabiti, ali one žele da zadrže te pozicije po svaku cenu. Drugo, oni savršeno dobro razumeju da će, ako i kada se ostvare ciljevi specijalne vojne operacije, isplivati na površinu mnoge ružne činjenice, koje su do sada čuvane u tajnosti, ne samo o vojno-biološkim aktivnostima, već i o mnogim drugim stvarima - rekao je

15.13 - Zelenski: Spreman sam da pregovaram sa Putinom

14.00 - Francuska zamrznula sredstva Banke Rusije u vrednosti od 22 milijarde

Francuske vlasti zamrzle su sredstva Banke Rusije u vrednosti od 22 milijarde evra, kao i račune i imovinu pojedinaca koje su pod sankcijama zapadnih zemalja, izjavio je danas ministar finansija Bruno Le Mer.

13.29 - Astronomske ukrajinske brojke

Ukrajinske oružane snage redovno dele procene ruskih gubitaka. U najnovijem izveštaju se kaže da je u akciji ubijeno otprilike 14.700 ruskih vojnika, daleko više od 498 koje je Moskva zabeležila početkom marta.

Uz to, Ukrajina kaže da je do sada u sukobu uništeno 476 ruskih tenkova, 96 aviona i 118 helikoptera.

 

13.24 - Zarobljeni ukrajinski nacionalisti

Nacionalna garda Rusije uspešno je prešla reku na periferiji grada Izjuma u ​​blizini Harkova i zarobila nekoliko lidera ukrajinskih nacionalista, navodi se u saopštenju resora.

12.40 - Preko 335.000 ljudi došlo iz DNR, LNR i Ukrajine u Rusiju

Broj ljudi koji su u Rusiju stigli iz samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR), kao i iz Ukrajine, premašio je 335.000, rekao je za TAS S neimenovani izvor iz agencije za bezbednost.

11.55 - U Slovačku stigle jedinice za razmeštanje sistema Patriot

Prve jedinice zadužene za razmeštanje protivvazdušnog sistema Patriot počele su da stižu iz zemalja NATO u Slovačkoj, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Sistemom će rukovoditi pripadnici nemačke i holandske vojske i biće najpre postavljen na aerodrom Sliač u centralnoj Slovačkoj u cilju ojačavanja odbrane istočnog krila NATO.

11.48 - LNR: Otkriveno ukrajinsko skladište hemijskih supstanci

U blizini jedne od benzinskih stanica na teritoriji Luganske Narodne Republike (LNR), otkriveno je skladište hemijskih supstanci koje su pripremile ukrajinske vlasti, saopštila je danas zvaničnica te samoproglašene republike Ana Soroka.

10.11 - Čavušoglu: Rusija i Ukrajina blizu sporazuma o ključnim pitanjima

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da se Rusija i Ukrajina približavaju sporazumu o ključnim pitanjima i da su se dve zemlje gotovo saglasile oko nekih tema.

Čavušoglu je za turski list “Hurijet” rekao da se nada prekidu vatre ako dve strane ne odstupe od napretka ostvarenog ka postizanju sporazuma.

AP Photo/Hussein Malla
 

9.04 - Gasprom: Nastavljamo da snabdevamo Evropu gasom preko Ukrajine

Ruski energetski gigant “Gasprom” saopštio je danas da nastavlja da snabdeva Evropu gasom preko teritorije Ukrajine, u skladu sa zahtevima evropskih potrošača.

Kompanija je saopštila da zahtevi za isporuku na današnji dan iznose 106,6 miliona kubnih metara.

9.00 - Rusija poslala 75 tona humanitarne pomoći Hersonu

Ruski vojnici isporučili su više od 75 tona humanitarne pomoći južnom ukrajinskom lučkom gradu Hersonu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

“U grad Herson je za lokalno stanovništvo dopremljena nova humanitarna pomoć iz Rusije. Kamioni, u pratnji ruskog vojnog osoblja, doneli su više od 75 tona humanitarne pomoći za stanovnike Hersona i obližnjih naselja”, navodi rusko ministarstvo odbrane.

8.50 - Ruski Lovac Su-35 u akciji

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak rada lovca S-35 tokom specijalne operacije u Ukrajini.

*-Tokom realizacije zadataka piloti lovca Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije otkrivali su i presretali vazdušne mete i uništavali sredstva protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Rezultat rada lovačke avijacije – potpuna prevlast u vazduhu - saopštili su u resoru.

8.44- Ruska vojska gađala Centar za obuku specijalaca u Ukrajini, poginulo više od 100 osoba

Visokopreciznim raketama izveden je napad na Centar za obuku snaga za specijalne operacije u Ukrajini gde su se nalazili strani plaćenici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je saopštio portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, u napadu na Centar koji se nalazi kod grada Ovruč, Žitomirska oblast Ukrajine, ubijeno je više od 100 vojnika Snaga za specijalne operacije i stranih plaćenika.

8.35 - Zelenski zabranjuje rad 11 proruskih partija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je ograničenja aktivnosti 11 političkih partija u zemlji, među kojima su pojedine optužene za veze sa ruskom državom.

U najnovijem video obraćanju, Zelenski je naveo nekoliko imena, uključujući stranku “Opoziciona platforma - Za život”, jednu od najvećih proruskih partija sa predstavnicima u ukrajinskom parlamentu, prenosi BBC.

Među ostalim strankama koje će se suočiti sa ograničenjima u radu su “Opozicioni blok”, “Šarijeva partija”, “Naša”, “Leva opozicija”, “Savez levih snaga”, “Država”, “Progresivna socijalistička partija Ukrajine”, “Socijalistička partija Ukrajine”, “Socijalisti” i “Blok Vladimira Salda”.
 

8.20 - U Ukrajini blokiran rad 1.500 ruskih medija

24sedam/J.B.
 

Oko 1.500 medija povezanih sa Rusijom blokirano je u Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju, javlja BBC pozivajući se na izveštaj novinske agencije Interfaks-Ukrajina.

- Uspeli smo da blokiramo ukupno 1.500 medija agresora. Blokirani kanali su imali procenjenu publiku od 15 miliona ljudi - navodi Interfaks Ukrajina pozivajući se na saopštenje ukrajinske Nacionalne policije.

Osim toga je, kako je saopšteno, uklonjeno je 3.178 publikacija koje, kako se tvrdi, opravdavaju ratne zločine i smrt ukrajinskih civila.

8.13 - Švajcarska hoće da bude posrednik

Švajcarska je spremna da bude posrednik na pregovorima za rešavanje krize u Ukrajini ili da bude domaćin pregovora, saopštio je predsednik konfederacije Injacio Kasis na mitingu u Bernu koji je održan pod parolom "Solidarnost sa Ukrajinom, stop ratu!".

-Švajcarska je spremna da igra ulogu posrednika iza kulisa ili da bude domaćin pregovora - rekao je Kasis.
 

7.30 - Savet za nacionalnu odbranu i bezbednost Ukrajine zabranio je svaku aktivnost više opozicionih partija dok je na snazi ratno stanje, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
Radi se o "Opozicionoj platformi za život" Viktora Medvedčuka, Partiji Šarija, poznatog blogera Anatolija Šarija, pokreta "Naši" i više levičarskih partija.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

7.10 - DNR: Ukrajinska vojska je i noćas gađala Donjeck - ispalila je pet mina, kalibra 120 milimetra

6.50 - LNR: Ukrajinske snage su granatirale školu u gradu Rubežno tokom evakuacije ljudi.

-Tokom evakuacije ljudi iz rubežanske škole №2 ukrajinske oružane formacije su otvorile vatru iz teške artiljerije - navodi se u saopštenju Narodne milicije Luganske Narodne Republike.
Ljudi su uskoro bili evakuisani u grad Starobeljsk.

 

AP Photo/Vadim Ghirda
 

 

6.30 - SAD predlažu Turskoj da preda Ukrajini protivvazdušni raketni sistem S-400 koji je kupila od Rusije, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore u Beloj kući.

-Poslednjih meseci američki činovnicu su u kontakti sa turskim kolegama iznosili tu ideju, ali konkretnog, formalnog zahteva nije bilo - navodi se u saopštenju.

U zamenu za S-400, Turskoj može biti predložen povratak u program proizvodnje lovca pete generacije F-35.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike