Turska želi da organizuje sastanak Putina i Zelenskog: Ako svi spale mostove sa Rusijom ko će s njima razgovarati?

19.03.2022

21:18

1

Mirovni sporazum je moguć. Sada je pitanje kada će i kako on biti postignut, rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin

Turska želi da organizuje sastanak Putina i Zelenskog: Ako svi spale mostove sa Rusijom ko će s njima razgovarati?
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin 2019. u Parizu - Copyright Ian Langsdon/Pool via AP, File

 Turska je uverena da Moskva i Kijev mogu da postignu mirovni sporazum, a priroitetni zadatak Ankare je da organizuje sastanak ukrajinskog i ruskog predsednika Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

On je ocenio da nema „hemije“ između dvojice predsednika ali da bez obzira na to Ankara se nada da će lideri ostaviti po strani neslaganja i staviti interese svojih zemalja i naroda iznad svega.

- Mirovni sporazum je moguć. Sada je pitanje kada će i kako on biti postignut - rekao je Kalin u intervjuu za televizijski kanal Al Džazira, prenosi TAS S.

Jedan od ključnih zadataka, koji je Turska sebi postavila, je da organizuje sastanak Putina i Zelenskog, izjavio je Kalin.

- Održavamo naše kanale komunikacije sa obe strane otvorenim. To je veoma važno i naši napori su usmereni na organizovanje direktnog sastanka između ruskog i ukrajinskog predsednika.Ako svi spale mostove sa Rusijom ko će s njima razgovarati? - saopštio je turski zvaničnik.

On je naveo da se u Belorusiji održavaju sastanci dve strane na tehničkom nivou, kao i da je prvi ministarski sastanak Ukrajine i Rusije održan na marginama diplomatskog foruma u Antaliji, dok je u ovom trenutku ključni zadatak da se organizuje samit na najvišem nivou.

Engin Akyurt/Pixabay
 

 

Turska, kako je rekao, vidi i shvata stav drugih država prema Rusiji ali smatra da treba da podržava otvoreni kontakt sa Moskvom i da pokuša da razume strahovanja Moskve po pitanju bezbednosti.

Ankara se od samog početka zalaže za teritorijalnu celovitost, suverenitet i političko jedinstvo Ukrajine, dodao je Kalin.

- Ipak, moramo da držimo otvorenim kanale veze sa ruskom stranom i da probamo da shvatimo njihova strahovanja po pitanju bezbednosti - rekao je on.

Podsetimo, ruska vojska započela je 24. februara specijalnu vojnu operaciju u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike