Mask rekao da će ići u radioaktivnu oblast i jesti lokalnu hranu: Evo šta je ovim hteo da poruči

07.03.2022

13:57

0

Autor: 24sedam

Njegov tvit je privukao dosta pažnje, ali i kritika

Mask rekao da će ići u radioaktivnu oblast i jesti lokalnu hranu: Evo šta je ovim hteo da poruči
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Susan Walsh

U jeku ukrajinske krize i straha da će biti velikih nestašica gasa, milijarder Ilon Mask je pozvao Evropu da se vrati nuklearnoj energiji. 

Osnivač "Spejs iksa" i "Tesle" je poručio da bi trebalo reaktivirati ugašene nuklearne elektrane, a pojačati rad onih koje i dalje rade.

Njegov tvit je privukao dosta pažnje, ali i kritika jer se zna kakve su posledice ukoliko u nuklearnim elektranama nešto krene po zlu.

Sa druge strane, Mask je uveren da su rizici manji nego što se smatra.

- Oni koji pogrešno misle da je radijacija rizik, neka izaberu lokaciju za koju mislite da je najgora. Otputovaću tamo i pojesti lokalno uzgojenu hranu dok me snimaju televizijske kamere - naveo je dodavši da je to već učinio u Japanu posle katastrofe u Fukušimi.

Kako se ističe, Mask je posetio Fukušimu u julu 2011. godine, ali japanski mediji nisu mogli da provere da li je zaista jeo hranu iz tog područja u kome se dogodila havarija u nuklearnoj elektrani nakon stravičnog cunamija.

Kao što znamo, u istoriji su se dogodile dve velike nuklearne katastrofe: u Černobilju 1986. i u Fukušimi u 2011. godine.

U Černobilju, deca, kao i radnici hitnih službi, nalaze se u pojačanom riziku zbog radijacije, ali su UN utvrdile da ostatak populacije ne treba da živi u strahu da će imati ozbiljne zdravstvene probleme.

Podsetimo, cena gasa na berzi u Evropa beleži vrtoglavi rast četvrti dan zaredom, nadmašivši danas nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je rekord svih vremena, prema podacima sa ICE berze u Londonu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike