Ljudmila se posle 35 godina vratila u Černobilj i pronašla stan koji je njena porodica morala da napusti (FOTO)

26.04.2021

11:42 >> 11:45

0

Pre puta je razmišljala kako bi izgledalo da je odrasla u Pripjatu

Ljudmila se posle 35 godina vratila u Černobilj i pronašla stan koji je njena porodica morala da napusti (FOTO)
Copyright Profimedia

Pre 35 godina, eksplozija u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini oslobodila je smrtonosno zračenje u atmosferu. Najbliži grad Pripjat, dom za oko 50.000 ljudi, evakuisan je zajedno sa ostalim zajednicama u zoni od 4.000 kvadratnih kilometara.

Ljudmila Hončar imala je u to vreme četiri godine i živela je u Pripjatu sa svojim roditeljima. Posle 35 godina vratila se u grad i probala je da nađe svoj stan.

Svoje putovanje započela je 120 kilometara dalje u staroj kući svog rođaka Petra. Tokom evakuacije živela je tamo.

Pritnscreen/BBC

– Bilo je to u leto 1986. godine, a onda smo se preselili u Kijev i počeli sve da gradimo ispočetka. Moji roditelji su dugo govorili da ćemo se vratiti u Pripjat i da će sve biti u redu. A onda su se odjednom razboleli – rekla je ona za BBC, prenosi Telegraf.

Ljudmila je pre puta razmišljala kako bi izgledalo da je odrasla u Pripjatu.

Novi radijacije opao je u proteklih 35 godina, a napušteni grad je postao popularan turistima.

Printscreen/BBC

– Za mene je to osetljivo i veoma bolno i ne mogu da shvatim kako ljudi mogu da prodaju i kupuju takve suvenire – otkrila je Ljudmila.

Mnogi koji su živeli u Pripjatu radili su u nuklearnoj stanici Černobilj, udaljenoj tri kilometara dalje. Ljudmilin otac radio je na jednoj od konstrukcija u elektrani i pomogao da se napravi zaštitni sarkofag nakon topljenja. Ona kaže da ljudima nije rečeno koliko je to bilo opasno.

Pročitajte još:

– Tata je rekao da su svima dali naočare i rekli im da ih nose dok rade, ali to niko nije radio. Tatina sočiva su izgorela. Tek kasnije smo saznali da je to zbog radijacije – rekla je Ljudmila.

Nije krila oduševljenje kada se posle 35 godina ponovo našla u svom stanu, sa čijeg je prozora videla stari vrtić.

Ljudmilini roditelji umrli su od bolesti koja je povezana sa radijacijom.

– Moji roditelji su govorili da je ovde bilo dobro pre katastrofe. Nemam razloga da sumnjam u njihove reči, mislila sam da je to i moj dom. Međutim, nakon što sam ga posetila, shvatila sam da više nije moj – rekla je ona.

Ljudmila misli kako je zbog katastrofe možda odrasla u jaku osobu, koja joj je pomogla da uvek ostvari ono što je naumila.

– Ne mogu da kažem da mi je Černobilj pomogao da postanem ono što jesam, ali je učinio da mi roditelji pokažu da nikada ne treba da odustaneš – rekla je Ljudmila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike