NATO nadgleda situaciju u Ukrajini: Pojačane snage na istoku Evrope - za sada ne planiraju akciju

25.02.2022

08:30

0

Nosač aviona "Hari Truman" se već nekoliko nedelja nalazi u Sredozemnom moru

NATO nadgleda situaciju u Ukrajini: Pojačane snage na istoku Evrope - za sada ne planiraju akciju
jans stoltenberg - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

NATO snage pojačale su svoj prisustvo na istoku Evrope, pa je tako u Nemačku, Poljsku i Rumuniju upućeno dodatnih 6.000 američkih vojnika. Ipak, Alijansa je ovo okarakterisala kao "obrambeni mehanizam" i "meru pripravnosti", te da ne planira upućivanje trupa na tlo Ukrajine.

- Preduzete su mere za odgovor NATO. Narednih dana imaćemo dodatno prisustvo snaga u istočnom delu Alijanse. Sve što preduzimamo ima odbrambeni karakter, ne želimo da dođe do konflikta - izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Zapadni stručnjaci za globalnu bezbednost ističu da Rusija protiv sebe ima NATO zid, koji u prvom pojasu eventualnih konflikata čine i američki saveznici visoke motivacije za konfrontaciju sa Rusijom. To se odnosi pre svega na Poljsku, a u manjoj meri na Nemačku, Rumuniju, kao i baltičke države.

Konkretan pokazatelj ove mere je podignuta pripravnost, u okviru koje je više od 100 NATO aviona stavljeno u stanje visoke borbene gotovosti.

Truman "stacioniran" u Sredozemlju

Čuvar leđa NATO snaga na istoku Evrope je američka mornarica, koja je već nedeljama stacionirana u jugoistočnom delu kontinenta. Regionom krstari moćna mornarička udarna grupa koju predvodi nosač aviona "Hari Truman". Ova snažna formacija stacionirana je u Jonskom moru, kod obala Grčke i Italije, a oko sebe okuplja brodove, avione i podmornice.

Američkoj mornarici formacijski pripadaju i izviđački avioni "posejdon", specijalizovani za lov na podmornice, koji svakodnevno nadleću širi region Sredozemlja i crnomorskog basena.

Putin pozvao Zelenskog na predaju

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin priznao je u u ponedeljak uveče nezavisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Nakon toga usledile su oštre sankcije Zapada. Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Nakon toga, Putin je juče u ranim jutarnjim časovima otpočeo oslobodilačku akciju oblasti Donbas.

On je istakao da je glavni cilj i zadatak specijalne operacije „da se zaštite, sačuvaju životi i zdravlje građana koji žive na teritoriji LNR i DNR, između ostalog i građana Rusije“.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin je jasno i konkretno danas označio one ciljeve koje je postavio. Nakon obraćanja rukovodstva LNR i DNR za pomoć predsednik je doneo odluku o sprovođenju specijalne vojne operacije, podvukao je šef Komiteta za odbranu Državne dume Andrej Krasov.

Iako je Putin kasno sinoć pozvao Ukrajinu i predsednika Zelenskog da priznaju poraz, ukrajinski predsednik odlučio je da odgovori mobilizacijom vojske.

Najnovija dešavanja pratite u našem blogu UŽIVO.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike