Malo Rusija, malo Kina: SAD se posle Moskve ustremile na Peking

11.02.2022

11:14

0

Nakon višenedeljnih pritisaka na evroazijsku silu zbog Ukrajine, na red je došao glavni državni neprijatelj SAD

Malo Rusija, malo Kina: SAD se posle Moskve ustremile na Peking
Entoni Blinken - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da konflikt sa Kinom nije neizbežan, ali da Sjedinjene Države moraju da podrže svoje saveznike u kreiranju sistema zasnovanog na pravilima, kojem, kako tvrdi, preti kineska agresija.

Ovaj komentar došao je neposredno pre sastanka sa ministrima spoljnih poslova Australije, Indije i Japana, zemalja koje čine indopacifički blok oformljen s ciljem da se suprotstavi regionalnom uticaju Kine, prenosi agencija AP.

Na pitanje novinara da li je sukob sa Kinom u Indopacifiku neizbežan, Blinken je odgovorio: “Ništa nije neizbežno”.

- Mislim da delimo zabrinutost da je Kina poslednjih godina delovala agresivnije na domaćem terenu i agresivnije u regionu, a potencijalno i šire - poručio je Blinken.

Australijski premijer Skot Morison je, posle sastanka sa Blinkenom, indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanjamom Džašankarom i japanskim ministrom spoljnih poslova Hajašijem Jošimasom, izjavio da ga je umirila zajednička posvećenost suprotstavljanju onima koji primenjuju silu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ove nedelje SAD da koriste ovaj indopacifički blok da bi primorale druge zemlje da prihvate standarde američke demokratije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike