Dok se svet otvara, kineski naučnici ne odustaju od zatvaranja: Mislili smo da vakcine mogu da suzbiju koronu

07.02.2022

10:10

0

Ne odustaju od politike nulte tolerancije

Dok se svet otvara, kineski naučnici ne odustaju od zatvaranja: Mislili smo da vakcine mogu da suzbiju koronu
kina - Copyright AP Photo/Andy Wong

Obnavljanje normalnog kretanja stanovništva u regijama bez kovida, poput Kine, prouzrokovalo bi oko 2 miliona smrtnih slučajeva godišnje, a ključ za kontrolu virusa je razvoj vakcina koje bolje sprečavaju zarazu, utvrdili su kineski naučnici.

Kineska ograničenja, koja su posledica politike nulte tolerancije prema kovidu, pod sve većom su lupom poslednjih nedelja, dok je Peking domaćin Zimskih olimpijskih igara i koristi sveobuhvatna ograničenja kako bi pokušali da spreče širenje zaraznije varijante omikrona.

Kineski naučnici i stručnjaci za javno zdravlje ponovili su da je potrebno održavati stroge kontrole, rekavši da su rizici prenosa previsoki i da bi masovna infekcija predstavljala nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sistem. Naučnici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu efikasnost" postojećih vakcina - CoronaVaca u slučaju Čilea i Fajzera i Astrazeneke u Britaniji.

AP Photo/Andy Wong
 

Procenili su da je početna efikasnost vakcina protiv simptomatske bolesti bila 68,3 posto. Početna efikasnost protiv smrti bila je 86 odsto. Procene se temelje na britanskim podacima, a delotvornost protiv simptomatske bolesti i smrti temelji se na podacima studije o Sinovakovom CoronaVacu u Čileu.

Međutim, čak i uz globalnu stopu vakcinacije od 95 odsto, ako se mobilnost stanovništva vrati na nivo iz 2019, naučnici su procenili da bi sve regije s nultom stopom kovida zabeležile više od 234 miliona infekcija tokom jedne godine, uključujući 64 miliona simptomatskih slučajeva i 2 miliona smrtnih slučajeva.

"Moramo nastaviti razvoj vakcina"

- Ljudska rasa bi trebalo da nastavi razvoj cepiva i istražuje ​​nove načine poboljšanja zaštite koju one pružaju od infekcije kako bi eliminisala kovid 19 na globalnom nivou - rekao je tim kineskih naučnika u radu objavljenom u nedeljnom biltenu Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC).

AP Photo/Andy Wong
 

Kako bi se nakon vraćanja normalne mobilnosti stanovništva smanjila incidencija kovida 19 na nivo onog kod gripa, efikasnost vakcina protiv infekcije potrebno je povećati na 40 posto, a efikasnost protiv simptomatske bolesti na 90 posto, rekli su.

Rekli su da je važnije da nove vakcine budu efikasne protiv infekcije nego protiv simptomatske bolesti ili smrti. 

- Ključ za kontrolu kovida 19 leži u razvoju i širokoj upotrebi cepiva koja su efikasnija u sprečavanju infekcije - rekao je tim.

Politika nulte tolerancije

Kina se drži politike nulte tolerancije prema pandemiji koronavirusa uprkos upozorenjima da bi to moglo da našteti ekonomskom rastu. Drugi, poput Singapura, Australije i Novog Zelanda, napustili su strategiju u korist onoga što kreatori politike nazivaju "učenjem života s kovidom".

Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana
 

Kina nastavlja da zatvara čitave gradove, a poslednji je Bais. 

- Ranije smo mislili da bi kovid 19 mogao dase suzbije vakcinama, ali sada se čini da ne postoji jednostavna metoda za njegovo suzbijanje osim sveobuhvatnih mera - rekao je glavni epidemiolog CCDC-a Vu Zunjou u nedelju za Global tajms Komunističke partije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike