Putin i Si objavili zajedničko saopštenje: Oduprećemo se mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari

04.02.2022

10:14

0

Predsednici Kine i Rusije usaglasili su se oko nekoliko pitanja

Putin i Si objavili zajedničko saopštenje: Oduprećemo se mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari
Tan2022-2-4_93837918_1 - Copyright Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping, koji su se danas sastali u Pekingu, potpisali su zajedničku izjavu o međunarodnim odnosima, saopštio je Kremlj.

U njoj se ističe da dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstavljaju delovanju spoljnih sila na podrivanje bezbednosti, protiv „obojenih revolucija".

Kako se navodi, strane su saglasne da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice, prenosi agencija RIA novosti.

Takođe, cilje Kine i Rusije je i jačanje Šangajske organizacije za saradnju i povećanje njene uloge u oblikovanju policentričnog svetskog poretka zasnovanog na principima održive bezbednosti. Dve zemlje su spremne da rade na jačanju uloge ASEAN-a kao ključnog elementa regionalne arhitekture.

Kina i Rusija se, takođe, zalažu za jednaka prava na kontrolu interneta i smatraju neprihvatljivim pokušaje da se ograniči pravo na regulisanje nacionalnih segmenata.

Putin je danas doputovao u posetu Pekingu i sastao se sa kineskim liderom, a kasnije će prisustvovati otvaranju Zimskih Olimpijskih igara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike