Neverovatno: Astronomi uspeli da snime samo srce Mlečnog puta (FOTO)

02.02.2022

22:44

0

Na slici dominira emisija koja potiče iz galaktičkog centra, „super mehura“, kroz koji prolaze brojne paralelne magnetne niti

Neverovatno: Astronomi uspeli da snime samo srce Mlečnog puta (FOTO)
centar-mlecnog-puta-2 - Copyright Printscreen/Twitter/(South African Radio Astronomy Observatory - SARAO

Nova slika koju je zabeležio radio teleskop MeerKAT otkriva složeno srce Mlečnog puta u kome je najsvetlija tačka supermasivna crna rupa. Astronomi tvrde da su ovim stekli najbolji uvid u misterioznu populaciju „galaktičkih vlakana“ koju nigde drugde nisu uspeli da otkriju.

Slika koju je objavila Južnoafrička radioastronomska opservatorija (South African Radio Astronomy Observatory - SARAO) nastala je sklapanjem mozaika od 20 odvojenih posmatranja, za koje je bilo potrebno ukupno 200 sati rada teleskopa "MeerKAT".

Ovaj super-osetljivi radio teleskop sastoji se od 64 antene raspoređene u prečniku od osam kilometara u južnoafričkoj pustinji. Zahvaljujući ovom teleskopu čovečanstvo je moglo da poglada u centar naše Galaksije, koji je, uprkos relativnoj blizini – udaljen je „samo“ oko 25.000 svetlosnih godina – zaklonjen prašinom i gasom kroz koje se teško probijaju radio talasi.

 

 

Na slici dominira emisija koja potiče iz galaktičkog centra, „super mehura“, kroz koji prolaze brojne paralelne magnetne niti koje emituju radio-talase, koje astronomi nazivaju galaktičkim nitima, odnosno filamentima.

Naučnici su jednoj od tih niti nadenuli ime „Miš“, druga pak, je zbog svojih karakteristika nazvana „Zmija“. Supermasivna crna rupa Strelac A vidi se kao najsvetlija tačka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike