Oluja oštetila 40 Maskovih satelita: Vraćaju se u atmosferu, kompanija objavila upozorenje!

09.02.2022

12:02

0

Sateliti koje je "SpaceX" lansirao prošle nedelje bili su raspoređeni u početnoj orbiti na samo 210 kilometara iznad Zemlje

Oluja oštetila 40 Maskovih satelita: Vraćaju se u atmosferu, kompanija objavila upozorenje!
Tan2022-2-9_7430431_18 - Copyright Tanjug/AP Photo/Reed Hoffmann, File

Geomagnetna oluja ozbiljno je oštetila 40 od 49 mikrosatelita “Starlinka” u vlasništvu kompanije “SpaceX” koji su 3. februara lansirani u Zemljinu orbitu, prouzrokujući njihovo nekontrolisano spuštanje iz orbite, zbog čega bi mogli da uđu u atmosferu, navodi se na veb-stranici kompanije “SpaceX”, čiji je vlasnik milijarder Ilon Mask.

- Nažalost, sateliti koji su raspoređeni u četvrtak bili su značajno pogođeni u petak geomagnetnom olujom. Preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da započnu ulazak u orbitu, a do 40 satelita će ponovo ući ili je već ušlo u Zemljinu atmosferu - napisala je kompanija "SpaceX", a prenosi ruska agencija TASS.

Sateliti koje je "SpaceX" lansirao prošle nedelje bili su raspoređeni u početnoj orbiti na samo 210 kilometara iznad Zemlje.

Tanjug/Craig Bailey/Florida Today via AP
Sateliti su lansirani pre šest dana

Ta kompanija je saopštila da namerno pušta "Starlink" satelite u nisku orbitu tako da mogu da se “brzo odlože” u slučaju kvara odmah nakon lansiranja.

Ispostavilo se da je ta praksa učinila flotu ranjivom na geomagnetnu oluju koja se dogodila u petak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike