Pripadnici Islamske države koji su utekli iz zatvora u Siriji beže u Tursku: Još se ne zna koliko begunaca je i dalje na slobodi

08.02.2022

18:16

0

Nekoliko ih je uhapšeno dok su pokušavali da izbegnu u drugu zemlju

Pripadnici Islamske države koji su utekli iz zatvora u Siriji beže u Tursku: Još se ne zna koliko begunaca je i dalje na slobodi
Tan2022-1-30_7231536_2 - Copyright Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

Dok se nastavljaju operacija za ponovno hvatanje pripadnika Islamske države (ID) koji su nestali tokom masovnog bekstva iz zatvora „Sina“ u Hasaki, na severoistoku Sirije, skorašnji izveštaji otkrili su da begunci idu u Tursku i na sirijske teritorije koje je ova zemlja okupirala.

Različiti izvori ukazuju na to da je veliki broj zatvorenika ID uspeo da pobegne nakon napada na zatvorski kompleks sredinom januara.

Neki od ovih begunaca pobegli su u Tursku, a neki na sirijske teritorije koje su okupirale turske snage i njeni opunomoćenici u operaciji „Štit Eufrata“ u istočnom i severoistočnom delu Alepa, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Prema izvorima SOHR-a, snage bezbednosti Autonomne administracije severne i istočne Sirije (AANES) uhapsile su 3. februara trojicu begunaca ID u selu Hiješa u Ajn Isi, severno od Al Rake, dok su bili sa krijumčarem koji je pristao da ih odveze u Tursku za 4.000 američkih dolara po osobi.

Izvori SOHR-a su takođe izvestili o hapšenju dve žene koje su pokušale da pobegnu u Tursku i pridruže se svojim muževima koji su nedavno pobegli iz zatvora „Sina“.

Drugi izveštaj uključuje dva emira ID koji su uspeli da pobegnu tokom bekstva iz zatvora u grad Džarablus u provinciji Alep, koji je trenutno pod okupacijom turskih snaga i Sirijske nacionalne armije (SNA).

Tanjug/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File
 

"Vol strit žurnal" takođe je u ponedeljak izvestio o ponovnom pojavljivanju pripadnika ID u Hasaku, dve nedelje nakon pokušaja masovnog bekstva iz zatvora 20. januara.

- Tekuća potraga za odbeglim zatvorenicima pokazuje da je bekstvo iz zatvora moglo biti uspešnije nego što priznaju američki zvaničnici i njihovi lokalni partneri. Sirijske demokratske snage, milicija kojom dominiraju Kurdi i koja kontroliše severoistočnu Siriju, uz podršku SAD, tek treba da otkriju koliko zatvorenika je u bekstvu - navodi se u izveštaju.

U najsveobuhvatnijem napadu ID od vojnog poraza grupe 2019. godine, masovni proboj iz zatvora „Sina“ praćen je desetodnevnim sukobima između pripadnika ID i jedinica SDF, tokom kojih je skoro 500 ljudi poginulo na obe strane.

Pošto je najmanje 1.100 zatvorenika ponovo uhvaćeno u operacijama koje je sproveo SDF, tek treba da se otkrije koliko je zatvorenika i dalje u bekstvu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike