Nekoliko stotina dečaka nestalo iz zatvora u Siriji: Ne zna se jesu li mrtvi ili živi

04.02.2022

14:03

0

Nejasno je koliko njih je obučavala Islamska država, niti da li je neko od njih počinio zločine

Nekoliko stotina dečaka nestalo iz zatvora u Siriji: Ne zna se jesu li mrtvi ili živi
Tan2022-1-30_724298_7 - Copyright Tanjug/Kurdish-led Syrian Democratic Forces, via AP, File

Nekoliko stotina dečaka nestalo je iz jednog zatvora u Siriji koji je pod kontrolom kurdskih snaga i u kom su držani pripadnici Islamske države i njihove porodice, nakon što su se kurdske snage deset dana borile protiv militanata Islamske države da ponovo povrate kontrolu nad tim objektom, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

Deca su mešovitog porekla i nacionalnosti, navodi se u izveštaju HRW-a, a prenosi agencija AP.

U izveštaju se dodaje da su pojedina deca tamo rođena, dok su druga dovedena od strane svojih roditelja džihadista koji su se pridružili takozvanom "kalifatu" proglašenom 2014. godine nad delovima Sirije i Iraka.

Deca su držana u zatvoru jer su mnoge vlade odbile da ih vrate u domovinu, dok su kurdske vlasti izrazile zabrinutost da možda imaju ekstremističke tendencije.

Nejasno je, međutim, koliko dečaka u zatvoru je obučavala Islamska država, niti da li je neko od njih počinio zločine.

 

 

U zatvoru u gradu Hasaka na severoistoku Sirije, poznatom kao Gvajran ili al-Sina, bilo je više od 3.000 zatvorenika, od kojih su oko 600 bila deca.

- Sirijske demokratske snage počele su da evakuišu muškarce i dečake iz opkoljenog zatvora pre nekoliko dana, ali svet još uvek nema pojma koliko ih je živih ili mrtvih - izjavila je Leta Tejler iz HRW-a, govoreći o snagama koje predvode Kurdi.

Iako su dečaci prvobitno bili odvojeni od odraslih, grupe su pomešane kada su borbe počele 20. januara napadom Islamske države na taj zatvor.

 

 

Neki zatvorenici su pobegli, dok su drugi, uključujući zatočenu decu, uzeti kao taoci u bici koja je usledila.

Komandant Sirijskih demokratskih snaga Novruz Ahmad izjavio je da su su kurdske snage preuzele potpunu kontrolu nad zatvorom i potvrdio da je ubijeno 77 zaposlenih u zatvoru, 40 kurdskih boraca i 4 civila, zajedno sa 374 zatočenika i napadača Islamske države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike