Toliko je hladno na Floridi da iguane padaju sa drveća! (VIDEO)

31.01.2022

10:31

0

Zbog hladnoće postanu potpuno nepokretne

Toliko je hladno na Floridi da iguane padaju sa drveća! (VIDEO)
Youtube/WPLG Local 10

Američka nacionalna meteorološka služba u Majamiju izdala je upozorenje građanima u kojem se pozivaju na oprez jer smrznute iguane mogu pasti sa drveća zbog neuobičajeno niskih temperatura širom tog područja.

- Iguane su hladnokrvna stvorenja. One usporavaju ili postaju nepokretne kada temperature padnu na 4 do 9 stepeni Celzijusovih. Mogu da padnu sa drveća, ali nisu mrtve - navodi se u saopštenju meteorološke službe.

Temperature u Južnoj Floridi pale su juče ujutru na minus 4 stepena Celzijusova, nakon što je severoistok SAD u subotu zahvatila velika zimska oluja, zbog koje je nekoliko američkih saveznih država proglasilo vanredno stanje i primoralo na otkazivanje više od 1.400 letova.

Zoolog Stejsi Koen, stručnjak za gmizavce sa Floride, objasnila je fenomen u izjavi za televizijsku stanicu VPBF.

- Njihova tela u suštini počinju da se gase na drveću gde spavaju na granama, a onda, pošto postane tako hladno, gube tu sposobnost da se drže i onda često padaju sa drveća - istakla je.

 

 

Iako će većina gmizavaca verovatno preživeti ovaj period imobilizacije, Koen tvrdi da su niske temperature ipak pretnja njihovom opstanku, podsećajući na zahlađenje iz 2010. godine koje je izbrisalo veliki broj populacije tih gmizavaca.

 

 

- Hladnoća je veoma, veoma opasna po njihov život jer su iz delova Centralne i Južne Amerike blizu ekvatora gde uvek ostaje vrlo toplo - istakla je Koenova.

Zelene iguane nisu poreklom sa Floride, a slučajno su ušle u zemlju kao “slepi putnici“ u teretnim brodovima i smatraju se invazivnom vrstom.

Mogu biti teške do 7,5 kg i dužine preko jedan i po metar.

 

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug