Talibani naredili da se lutkama u izlozima odseku glave! (VIDEO)

04.01.2022

16:56

0

Još jedna od bizarnih naredbi

Talibani naredili da se lutkama u izlozima odseku glave! (VIDEO)
lutke-talibani - Copyright Twitter/Zia Shahreyar

Talibani su u zapadnoj avganistanskoj pokrajini Herat naložili buticima da uklone glave lutkama u izlozima, tvrdeći da su one protivne islamu.

Pokrajinski direktor ministarstva za podsticanje vrlina i sprečavanje poroka, Aziz ul Rahman, rekao je za da se glave "moraju ukloniti".

Vlasnici prodavnica pokušali su da objasne talibanskim vlastima da lutke s glavama ne krše islam jer ne predstavljaju "idole", nego se koriste samo za izlaganje odeće za prodaju. Nisu uspeli da ih ubede u to, pa su butici počeli da seku glave lutkama.

- Potrošili su između 80 i 120 dolara na svaku lutku. Možete ih videti u radnjama u svim muslimanskim zemljama - rekao je.

 

 

Obeidula Jari, direktor lokalne poslovne zajednice, rekao je u ponedeljak da je oko 20 odsto radnji već sprovelo uredbu.

Ministarstvo za podsticanje vrlina i sprečavanje poroka, koje je odgovorno za sprovođenje talibanske interpretacije islama, naredilo je prošle nedelje da se uklone glave lutkama jer su uvredljive za islam, upozorivši da će biti kažnjen svako ko se ogluši o naredbu.

Talibani su već nametnuli stroge restrikcije u javnom životu. Vozačima je nedavno naređeno da ne puštaju muziku u vozilima i da ne primaju žene ako ne nose hidžab.

Većina srednjih škola za devojčice zatvorena je nedugo nakon što su talibani preuzeli vlast, a mnoge žene ne mogu da se vrate na svoja radna mesta. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike