Izabrana nova predsednica Evropskog parlamenta: Sasolijeva naslednica je desničarka sa problematičnim stavovima

18.01.2022

14:54

0

Na glasanju je osvojila apsolutnu većinu i dobila znatno više glasova od ostalih kandidata

Izabrana nova predsednica Evropskog parlamenta: Sasolijeva naslednica je desničarka sa problematičnim stavovima
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Za naslednicu Davida Sasolija na mestu predsednika Evropskog parlamenta, izabrana je Roberta Metsola, koja je je osvojila apsolutnu većinu od 458 glasova.

Metsola, članica desničarske grupe EPP sa Malte, bila je među četiri kandidata za tu poziciju, pored Špankinje Sire Rego (levica), Poljaka Кosme Zlotovskog (ECR, evroskeptici) i Šveđanke Alis Bah Кunke (Zeleni).

Bah Kunke je bila na drugom mestu, osvojivši 101 glas, a Rego na trećem sa 58.

Svaki od kandidata je u utorak u Strazburu izneo svoj argument zašto bi baš oni trebalo da naslede Sasolija, koji je preminuo 11. januara i čiji je mandat istekao ove nedelje.

Metsola je poslanica EP od 2013. i potpredsednica Parlamenta od 2020. godine. Кonzervativna poslanica je nedavno stekla pažnju javnosti preuzimanjem dužnosti od Sasolija, koji je zbog bolesti bio odsutan nekoliko nedelja.

Ali ova majka četvoro dece takođe je izazvala burne kritike mnogih svojih kolega zbog stavova protiv abortusa, koji su rasprostranjeni na Malti, poslednjoj zemlji EU u kojoj je abortus i dalje potpuno ilegalan.

Roberta Metsola; Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Svesna kritika koje je izazvala po ovom pitanju, ona je rekla da će njena "dužnost biti da zastupa stav Parlamenta", uključujući i seksualna i reproduktivna prava.

Nakon evropskih izbora 2019. godine, dve najveće političke grupacije u EP, Evropska narodna partije i Socijalisti i Demokrate, postigle su dogovor da se petogodišnji mandat predsednika Parlamenta dodeli na dve i po godine prvo članu Socijaldemokrata, a zatim predstavniku EPP.

Prve dve i po godine na čelu Parlamenta bio je nedavno preminuli socijalista David Sasoli.

Izbor novog predsednika EP odvijao se u tri kruga tajnog glasanja.

U izvorima iz Evropskog parlamenta navodi se da je dogovor o izboru poslanice EPP potvrđen u ponovnim razgovorima tri najveće političke grupacije, pri čemu je dogovoreno da socijaldemokrate dobiju pet potpredsdničkih mesta, a liberali tri.

Bonus video

instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug