Turska i zvanično menja ime: Erdogan se oglasio - evo kako će se od sada zvati!

18.01.2022

07:20

0

Promena imena države nije tako retka pojava, a evo šta znači novo ime Turske

Turska i zvanično menja ime: Erdogan se oglasio - evo kako će se od sada zvati!
Wikimedia - Copyright Wikimedia

Vlasti u Turskoj odlučile su da rebrendiraju imidž zemlje u svetu, a tamošnja televizija TRT objavila je i zašto.

Ranije ovog meseca turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je saopštenje u kojem stoji da se menja međunarodno priznato ime zemlje iz "Turkey“ u "Turkiye", objasnila je ova televizija.

- Reč "Turkiye" reprezentuje i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način - stajalo je u saopštenju.

Promena imena države nije tako retka pojava kao što se misli, prenose svetski mediji.

Nacionalno rebrendiranje može se dogoditi iz čitavog niza razloga - da se izdigne iznad klišea, predstavi se u pozitivnijem imidžu ili čak zbog politike.

Televizija TRT navodi primere Holandije, koja je promenila ime u Nizozemska, ili Makedonije, koja je odnedavno zbog spora sa Grčkom postala Severna Makedonija. Iran je 1935. godine promenio ime, koje je ranije glasilo Persija.

Turquia, Turkiye i Turkey

Na turskom jeziku, zemlja se zove Turkiye. Ta država prihvatila je to ime nakon što je 1923. godine dobila nezavisnost od zapadnih sila, koje su je privremeno okupirale.

Profimedia
 

Tokom istorije, Evropljani su je zvali Otomansko carstvo, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama reči "Turkiye“. Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom "Turquia“, a sveprisutniji je bio "Turkey“.

Prema rečniku univerziteta Kembridž, reč "Turkey“ se definiše kao "nešto što loše pada“ ili "glupa“ ili "smešna osoba“.

Velika većina ljudi u Turskoj smatra da nazivanje zemlje prema njenoj lokalnoj varijaciji ima smisla i da je u skladu s ciljevima zemlje da odredi kako bi je drugi trebalo identifikovati.

U skladu s tim, nedavno objavljeno saopštenje je jasno navelo da će u okviru jačanja brenda "Turkiye“, u svim vrstama aktivnosti i korespondencije, posebno u službenim odnosima s drugim državama i međunarodnim institucijama i organizacijama, biti korišćen izraz "Türkiye“, umesto izraza kao što su "Turkey", "Turkei", "Turquie" i slično.

Tako, recimo, turska državna novinska agencija koja ima regionalno sedište u Sarajevu, Tursku od pre nekoliko dana naziva Republika Turkiye.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike