Ko je australijski ministar koji zadaje glavobolju Srbima? Poznat po rasističkim izjavama, a zbog jednog stava ga niko ne voli!

14.01.2022

11:46

0

Naime, prema zakonu Australije, reč ministra za imigraciju je iznad svih, pa čak i države Viktorije i suda

Ko je australijski ministar koji zadaje glavobolju Srbima? Poznat po rasističkim izjavama, a zbog jednog stava ga niko ne voli!
aleks hok djokovic - Copyright Printscreen/Youtube/ABC News (Australia)/ATA Images

Jutros je stigao najgori mogući odgovor iz Australije. Ministar za imigracije Aleks Hok ukinuo je vizu prvom reketu sveta.

Perfidno je Hok sačekao petak po podne kako sud preko vikenda ne bi zasedao, pa bi samim tim i Novak zakasnio na početak turnira. Ipak, pravni tim Novaka Đokovića odmah je zatražio saslušanje ministra i ponovno otvaranje slučaja.

Podsećamo, Đoković je pobedio na sudu u ponedeljak i njemu je poništena odluka o ukidanju vize, ali je konačna reč trebalo da stigne od gospodina Hoka.

Naime, prema zakonu Australije, reč ministra za imigraciju je iznad svih, pa čak i države Viktorije i Suda. On ima apsolutnu vlast i može da poništi svaku odluku, čak i onu koju donese određena federalna država.

Kako smo ranije pisali, prema članu 133C(3) Zakona o migracijama, Alek Hok je mogao da se pozove na sledeće:

1. Da postoji osnov za ukidanje vize - u ovom slučaju je to navodna pretnja po javno zdravlje jer nosilac vize nije vakcinisan;

2. Da nosilac vize nije uverio ministra da osnov ne postoji;

3. Da je u javnom interesu da se viza ukine.

Upravo, Hok, se odlučio  za prvu varijantu te je u svom obrazloženju istakao da je od javnog interesa da Novak bude deportovan!

Prenosimo ga u celosti:

- Danas sam iskoristio svoje ovlašćenje prema članu 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju je imao gospodin Novak Đoković zarad zdravlja i reda, a na osnovu toga što je sve u javnom interesu. Odluka je usledila nakon naloga Saveznog okružnog i porodičnog suda od 10. januara 2022, kojim je poništena prethodna odluka o poništenju iz razloga proceduralne pravilnosti. Prilikom donošenja odluke pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutrašnjih poslovan, australijske granične snage i gospodin Đoković. Vlada premijera Skota Morisona čvrsto je posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa kovidom 19 - stoji u objašnjenju Hoka.

Politička karijera 

Inače, Aleksandar Džordž Hok, kako glasi njegovo puno ime, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007, kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007, kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hok je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

U maju 2019, imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020, postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Poreklom sa Balkana

Baba i deda ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao deo migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svetskog rata. Hokova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac.

Pohađao je Hils gimnaziju, a zatim srednju školu Кamberlend. Hok je studirao na Univerzitetu u Sidneju, gde diplomirao umetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australijske vojske, gde je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australijskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik.

Hok je svojevremeno i prvu muslimanku članicu australijskog parlamenta, Egipćanku En Ali, optužio da pokušava da nametne "kako je njena različitost mnogo bolja od različitosti drugih ljudi".

Kad ga je tamošnja javnost kritikovala zbog rasističkih stavova, on je rekao da Laburistička partija, kojoj pripada En Ali, "glumi bes, lažno tvrdeći da je reč o rasizmu kako bi ugasili debatu". On je poručivao da su njegovi politički protivnici "fiksirani na politiku identiteta".

Takođe, iako pripada Liberalnoj stranci, Aleks je jedan od najvećih protivnika prava LGBT populacije u australijskoj politici. On je zvanično podržao inicijativu da škole okrenute religiji odbiju ili izbace đake koji su homoseksualni, biseksualni ili transrodni, i rekao da u tome ne vidi ništa sporno. Svoj politički život u stranci opisuje kao "poslednji bastion tradicionalnih vrednosti".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike