Ne tolerišu više testiranje projektila: Amerika od UN traži nove sankcije za Severnu Koreju

13.01.2022

09:53

0

SAD pritiskaju Savet bezbednosti da reaguje u skladu sa okolnostima

Ne tolerišu više testiranje projektila: Amerika od UN traži nove sankcije za Severnu Koreju
Tan2022-1-12_61819528_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

Sjedinjene Američke Države pokušaće da kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uvedu dodatne sankcije Severnoj Koreji, nakon što je Pjongjang testirao nekoliko projektila, izjavila je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild.

- SAD predlažu sankcije UN, nakon što je Severna Koreja ispalila šest balističkih raketa od septembra 2021. godine, što je predstavljalo kršenje rezolucija Saveta bezbednosti - navela je Tomas-Grinfild na Tviteru.

SAD su u sredu unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila, a takođe su i šest državljana Severne Koreje, jedan Rus i ruska kompanija, stavljeni na crnu listu, preneo je Rojters.

Oni su optuženi da su iz Rusije i Kine nabavljali materijal za raketni program.

Anonimni američki diplomata izjavio je da su SAD predložile da pet pojedinaca takođe budu pod putnom zabranom UN i da im se zamrzne imovina.

Ovaj predlog, ukoliko se usvoji, treba da bude odobren konsenzusom 15 članica Odbora SB UN za Severnu Koreju, među kojima se nalaze Rusija i Kina.

- Nastavićemo da koordiniramo sa partnerima, da pripremimo imena još tri pojedinca i entiteta za koje SAD veruju da UN treba da razmotri o njima - dodao je diplomata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike