Nekog košta par stotina hiljada, nekog desetine miliona: Izgubili pravo glasa jer nisu plaćali članarinu Ujedinjenim nacijama!

12.01.2022

17:50

0

Osam zemalja koje su za sada izgubile pravo glasa su Iran, Sudan, Venecuela, Antigva i Barbuda, Kongo, Gvineja i Papua Nova Gvineja

Nekog košta par stotina hiljada, nekog desetine miliona: Izgubili pravo glasa jer nisu plaćali članarinu Ujedinjenim nacijama!
savet bezbednosti UN - Copyright AP photo

Osam zemalja, uključujući Iran, Venecuelu i Sudan, izgubilo je pravo glasa u Ujedinjenim nacijama zbog neplaćenih članarina.

Ukupno 11 zemalja kasni sa isplatama, rekao je generalni sekretar Antonio Gutereš u pismu Generalnoj skupštini.

Prema povelji UN, pravo glasa zemlje članice se suspenduje kada su njene zaostale obaveze jednake ili veće od iznosa dažbina koje je trebalo da plati u prethodne dve godine.

 

Ako se smatra da je neizmireni dug "zbog uslova koji su van kontrole članice", skupština može dozvoliti toj zemlji da nastavi da glasa.

Osam zemalja koje su za sada izgubile pravo glasa su Iran, Sudan, Venecuela, Antigva i Barbuda, Kongo, Gvineja i Papua Nova Gvineja, rekao je on.

Naveo je minimalni iznos koji svako mora da plati da bi povratio svoj glas. Za Iran, na primer, to je nešto više od 18 miliona dolara, dok Sudan treba da plati 300.000, a Venecuela oko 40 miliona.

Prošle godine Iran je takođe izgubio glas zbog neplaćenih dažbina. Rečeno je da ne može da plati čak ni minimalni iznos zbog američkih ekonomskih sankcija.

Posle višemesečnih pregovora Iranu je odobreno izuzeće – dozvoljen mu je pristup novcu koji je blokirao američki trezor i dobio je nazad svoj glas u junu na vreme za izbor novih članova Saveta bezbednosti.

Operativni budžet UN odobren u decembru iznosi oko tri milijarde dolara. Njen budžet za mirovne operacije, koji je odvojen i usvojen u junu, iznosi oko 6,5 milijardi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike