Evropska komisija kritikovala sporni LGBT zakon Mađarske: Orban odbrusio Fon der Lajenovoj

23.06.2021

17:54

0

Autor: V. T.

I Angela Merkel je izrazila negodovanje, dok premijer tvrdi da je cilj da se zaštite prava dece

Viktor Orban; Tanjug/Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Evropska komisija će preduzeti mere protiv mađarskog LGBT zakona pošto smatra da je donošenje takvog propisa sramota i kršenje suštinskih vrednosti EU.

Mađarski zakon je sramota. Naložila sam odgovornim zvaničnicima u EK da u okviru raspoloživih pravnih mehanizama izraze našu zabrinutost pre nego zakon stupi na snagu – poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Rojters.

Ona je istakla da EU neće dozvoliti ugrožavanje principa kao što su ljudsko dostojanstvo, jednakost i poštovanje ljudskih prava.

Ursula fon der Lajen; Profimedia

Poslanici mađarskog parlamenta usvojili su 15. juna zakon o zabrani distribuiranja maloletnicima sadržaja koji promovišu homoseksualnost i promenu pola.

Iako se očekuje da će predsednik Mađarske Janoš Ader potpisati zakon, nezadovoljni građani su se prošle srede okupili ispred njegove rezidencije da traže da poništi taj akt koji je predložila vladajuća stranka Fides kao instrument u borbi protiv pedofilije.

Povodom ovog zakona oglasila se i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je istakla da je on u surptonosti sa njenim verovanjima i sa stavovima za koje se zalaže EU.

Viktor Orban; Tanjug/AP Photo/Laszlo Balogh, file

– Mislim da je taj zakon pogrešan, a osim toga nije kompatibilan sa mojim idejama – izjavila je Merkel u donjem domu nemačkog parlamenta, a prenosi agencija Rojters.

Orbanova reakcija na kritike
Pročitajte još

Primedbe predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen na mađarski zakon kojim se planiraju nova ograničenja LGBT prava su sramotne i zasnovane na lažnim izjavama, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Nedavno usvojeni mađarski zakon štiti prava dece, garantuje prava roditelja i ne odnosi se na prava seksualnu orijentaciju starijih od 18 godina, tako da ne sadrži nikakve diskriminatorne elemente, istakao je Orban u saopštenju, preneo je Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti