Nemci iznervirali Orbana podrškom LGBT zajednici: Meč u Minhenu u senci diplomatskog skandala

23.06.2021

12:39 >> 12:47

0

UEFA dospela u problem kao treća strana u nesporazumima između zvanične Mađarske i minhenske LGBT zajednice

Nemci iznervirali Orbana podrškom LGBT zajednici: Meč u Minhenu u senci diplomatskog skandala
Copyright Viktor Orban, UEFA logo/Profimedia, Printscreen

Utakmica Nemačke i Mađarske u Minhenu dovela je do političkog usijanja odnose dve zemlje.

Domaćin meča i minhenska gradska skupština želeli su da u danima “Prajda” i stadion Alijanc arenu oboje duginim bojama kao znak podrške LGBT zajednici, ali protivljenja politici mađarskog premijera Viktora Orbana, čija je vlada nedavno donela mere zabrane promocije homoseksualizma među maloletnicima.

Ovaj gest Mađara širom Evrope se tumačio kao diskriminatorski prema LGBT manjini, pa protivnici stoga od Evropske komisije očekuju da ga tako i okarakteriše i naloži svojoj članici promene u toj oblasti zakonodavstva.

Orban, koji je prema planu želeo da gleda utakmicu iz lože, otkazao je svoj dolazaku Minhen. Sa druge strane, UEFA nije dozvolila Nemcima da od stadiona prave LGBT paravan duginih boja, pa se u priču uključila i Francuska, koja je zbog takve odluke izrazila žaljenje.

Jelisejska palata je takođe pokazala zabrinutost zbog, kako se navodi, “mađarske diskriminatorne politike prema LGBT zajednici”.

– Stvar je koja zabrinjava i dobre vesti su ako Evropska komisija uspostavi postupak za povredu prava. Zablude napravljene između homoseksualnosti i pedofilije su sramotne.

Organizatori minhenske “Parade ponosa”, planiraju da podele gledaocima 11.000 duginih zastava (biće dozvoljen ulazak samo 14.000 navijača, zbog Covid-19 mera). Atmosfera bi mogla da bude napeta sa mađarskim navijačima. „Karpatska brigada“, grupa ultrasa prepoznatljiva po crnim majicama, planira da sleti „na hiljade“ u Minhen, navodi se na njegovoj Facebook stranici

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike