Zdravlje je u pitanju: Da li koristite drvenu ili plastičnu dasku za sečenje

24.12.2020

12:55 >> 12:18

0

Otkrivamo i kako pravilno da ih održavate

Zdravlje je u pitanju: Da li koristite drvenu ili plastičnu dasku za sečenje
Copyright Pixabay

Sigurno ste se i sami našli u dilemi, da li kupiti drvenu ili plastičnu dasku za sečenje. Ili već godinama unazad koristite jednu koja je ispucala na mnogo mesta.

Dok neki smatraju da su plastične daske za rezanje bolje, jer su lakše za održavanje, nedavna istraživanja su pokazala da se na površini plastične daske bakterije lakše zadržavaju, dok sa druge strane, drvo upija bakterije koje se potom ne mogu razmnožavati zbog čega izumiru. Za to je zaslužna smola koja se nalazi u drvetu, a poznato je da u njoj bakterije ne opstaju.

Sada kada smo razrešili koja je bolja, vreme je da se pozabavimo njihovim održavanjem, što je od velikog značaja za naše zdravlje.

Zlatno pravilo za održavanje dasaka za sečenje, bilo da se radi o drvenim ili plastičnim, jeste da nikada dasku na kojoj ste sekli sveže meso ili morsku hranu ne koristite za sečenje namirnica koje ćete jesti sirove (kao što su voće ili neko povrće).

Pixabay

Razlog za to je taj što bakterije koje se odstranjuju iz mesa kuvanjem ili pečenjem ostaju na dasci, te vrlo lako mogu preći na druge namirnice, čime rizikujete da se otrujete hranom. Bilo da je vaš izbor plastična ili drvena daska ono na šta morate obratiti pažnju jeste da se njihovo čišćenje i održavanje razlikuje.

Drvena daska za rezanje

Ako vaša stara daska za sečenje ima mrlje od kuvanja, jednostavnim trikovima možete je vratiti u upotrebu. Najvažnije kod održavanja jeste da se drvene daske ni slučajno ne potapaju u vodu ili peru u mašini za pranje sudova. Zato vam predstavljamo nekoliko priodnih načina za njihovo čišćenje.

Kako je očistiti?

  • Iskoristite polovinu limuna tako što ćete je umočiti u so i istrljati dasku. Ostavite da deluje 10 minuta, a potom isperite vodom.
  • Poprskajte površinu daske jestivim sirćetom i dobro isperite.
  • Obrišite dasku papirnim ubrusom koji ste prethodno natopili sirćetom. Isperite, a potom obrišite papirnim ubrusima namočenim u troprocentni vodonik-peroksid.
  • Pomešajte 1 kašičicu sode, 1 kašičicu soli i 1 kašičicu vode, te smesom očistite dasku. Ovaj trik je naročito koristan ukoliko je vaša daska neprijatnog mirisa.
  • Po potpuno osušenoj dasci za sečenje pospite so, zatim istrljajte sunđerom koji ste prethodno natopili vrućom vodom.

Kako bi se sačuvala od vode i samim tim duže trajala, preporučuje se da nakon svakog pranja uz pomoć krpe ili papirnog ubrusa premažete dasku uljem (maslinovim, prirodnim ili uljem za drvo).

Pixabay

Plastična daska za rezanje

Ono zbog čega se mnogi opredeljuju za plastičnu dasku jeste to što se one, za razliku od drvenih, sme staviti u mašinu za pranje sudova. Plastične daske za sečenje su veoma povoljne te se preporučuje za svaku vrstu namirnica imati dasku, a ne koristiti jednu za sve.

One jesu lakše za održavanje ali vek trajanja im je mnogo kraći od drvenih jer su rezovi napravljeni sečenjem nožem idealna mesta za razmnožavanje bakterija. Temeljnim i svakodnevnim pranjem one se mogu održavati, međutim nikada ne možete biti sigurni da li su zaista sve bakterije nestale iz rezova.

Upravo zbog toga, kada su daske sa sečenje vidno istrošene od rezova, vreme je da ih zamenite novim. Do tada, preporučuje se pranje u mašini nakon svake upotrebe.

Pročitajte još

Daska za sečenje od keramike – da ili ne?

Daska za sečenje od staklene keramike pojavila se relativno skoro, ali već je stekla popularnost među domaćicama. Među njihovim prednostima može se istaći ta što se njihov izgled ne pogoršava korišćenjem jer na njima ne ostaju tragovi noževa.

Zbog polirane površine u različitim pravcima, proizvodi na ploči ne kližu i ne iskaču ispod oštrice noža. Miris hrane na staklenoj ploči praktično ne ostaje. Staklene ploče lako se čiste od prljavštine, ručno i u mašini za pranje suđa. Njihov moderan dizajn se lako uklapa u unutrašnjost moderne kuhinje.

Međutim, neophodno je istaći i neke nedostatke. Za početak, staklena je, pa je krhak predmet. Takođe, noževi se prebrzo tupe na staklenoj površini. Imajte na umu da ako se na zadnjoj strani ploče ne nalaze male gumene ili silikonske noge, ploča će se stalno lepiti za sto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: zdravija.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike