Iznenadiće vas razlog zbog kog bi muškarci trebalo da rade testove na trudnoću

17.06.2022

04:47

0

Autor: D. R.

Počelo je kao šala, a završilo se vešću koju ovaj momak nije očekivao ni u snu

Iznenadiće vas razlog zbog kog bi muškarci trebalo da rade testove na trudnoću
profimedia-0034107927 - Copyright Profimedia

Godine 2015, nakon što je uradio test na trudnoću, jedan muškarac je otkrio da je „u drugom stanju“, zatim je otišao na onlajn zajednicu „Redit“ i sa pratiocima podelio digitalni strip ismevajući svoje otkriće, a zapravo je trebalo da mu se upali crvena lampica.

S druge strane, više od 1.500 ljudi sa ove društvene mreže je videlo da ovde nema mesta nikakvoj šali, te je ostavilo zabrinute komentare.

Šta su oni to znali o pogrešnim rezultatima, a on nije ni slutio?

Pozitivan muški test trudnoće je zapravo strašna stvar za momka. Ne, niste trudni, to samo znači da se dešava nešto zlokobnije što morate odmah da proverite.

Sada, mokrenje na štapiću može biti uznemirujuće za oba pola jer može ukazivati na neželjenu trudnoću kod žena i rak kod muškarca.

Korisnik „Redita“, CappnPoopdeck, objavio je „strip o besu“ koji prikazuje muškarca koji je, iz šale, uradio neiskorišćeni test na trudnoću koji je ostavila njegova bivša devojka. Čudno, test je bio pozitivan.

Profimedia
 

Međutim, rezultat testa nije bio smešan drugim korisnicima „Redita“. Ubrzo su ga upozorili da bi pozitivan rezultat testa na trudnoću mogao biti znak raka testisa.

„Ako je to tačno, trebalo bi da se proverite, možda imate rak testisa. Ozbiljno“, stoji u jednom od preko 1.500 komentara na njegovom postu.

Još bolje, trebalo je odmah da zakaže pregled kod svog doktora.

Ali kako funkcionišu testovi za trudnoću i šta oni skrininguju?

Testovi trudnoće rade tako što određuju nivoe beta-humanog horionskog gonadotropina (hCG) u urinu. Ovo ukazuje na to da li je žena trudna ili ne.

- Ispostavilo se da veliki broj karcinoma testisa proizvodi isti hormon. Postoji vrlo malo stvari u telu koje proizvode beta hCG, a rak testisa je jedan od njih - rekao je onkolog dr Mark Pomerantz

CappnPoopdeck je objavio ažuriranje u obliku još jednog stripa. Drugi strip je rekao da je muškarac koji je uradio test na trudnoću neidentifikovani prijatelj. Njegov prijatelj je navodno posetio lekare koji su pronašli mali tumor u desnom testisu čoveka. Tumor je srećom uhvaćen veoma rano, ali je prijatelj najverovatnije izgubio testis, navodi se u ažuriranju.

S obzirom na to da je uradio test na trudnoću, rano je upozoren na rak testisa i, kao i kod svih vrsta raka, najbolje je kada ga otkrijete u početnim fazama.

Dr Kristofer Vud, načelnik urologije na Univerzitetu Teksas MD Anderson Cancer Center, rekao je da je bezbolna kvržica obično prvi znak raka testisa. On preporučuje muškarcima da vrše mesečne samopreglede.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike