Prirodni analgetik, štiti mozak, čuva oči: Sedam neverovatnih koristi soka od jagode

21.05.2022

04:43

0

Savršeno voće za sve koji žele najbolje iz prirode

Prirodni analgetik, štiti mozak, čuva oči: Sedam neverovatnih koristi soka od jagode
pexels-italo-melo-5609524 - Copyright Pexels

Pijace su pune crvenih, sočnih, divnih jagoda. One su mnogim ljudima omiljeno voće, a uz raskošne čulne senzacije, jagode su pune esencijalnih nutrijenata, vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Sadrže i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, te vitamina B, K i E.

Iako svako voće ima određene komponente važne za razne funkcije našeg tela, jagode su specijalne zbog svojih hidratantnih, hranljivih i energetskih karakteristika, obezbeđuju jednostavne šećere, bogate su mineralima i osnažuju naš imunosistem.

Studija objavljena u magazinu Journal of Molecular Sciences predlaže da redovno jedemo namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, jer tako možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pexels
 

Važno je naglasiti da samo sveže i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju, dok prerađeno voće gubi većinu njih, pa možda čak i sve nutritivne vrednosti.

Najbolji izbor su domaće jagode koje ste lično gajili u svojoj bašti ili ste ih pazarili od proverenih prodavaca.

Jagode je dobro uzimati kao sok - svakodnevno pijenje soka od jagode ima mnogo koristi za zdravlje.

Evo nekih od njih:

1. Štiti mozak:

Sok od jagoda sadrži vitamin E i prirodne šećere, pa pogoduje razvoju neurona.

Naučnici kažu da jagode mogu preventivno da deluju protiv propadanja moždanih funkcija, zahvaljujući flavonoidima koji se u njima nalaze, a oni imaju protivupalna svojstva i štite od nastanka raka.
Pexels
 
2. Pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi

Pomaže da se održava optimalan nivo šećera u krvi. One sadrže i dosta šećera, ali ipak se smatraju namirnicom s niskim glikemijskim indeksom jer ne utiču na rast šećera u krvi u trenutku, i to zahvaljujući antioksidansima koji se u jagodama nalaze.
Redovno jedenje jagoda povezuje se sa zdravijim nivoima šećera u krvi, prema studiji objavljenoj u magazinu "Antioxidans and Nutrients".

3. Izuzetno je koristan za zdravlje očiju

Neke studije su pokazale kako jagode pomažu u prevenciji starosne makularne degeneracije, najčešćeg uzroka slepila kod starijih osoba.
Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više ovih voćkica moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 odsto. Naučnici veruju kako se dobrobiti mogu pripisati elaginskoj kiselini, antioksidansu iz jagoda.

Pexels
 
4. Ima svojstva prirodnog analgetika

Jagode imaju i svojstva analgetika, pa ako vas zaboli glava ne posežite za aspirinom već pojedite jagode. Za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

5. Poboljašava varenje

Pogoduje dobrom varenju i održava creva zdravim. Antioksidansi sadržani u ovom voću pomažu u apsorpciji hranljivih materija, dok su vlakna ključna za regulisanje varenja.
Jedna šoljica jagoda sadrži oko 3 grama topivih i netopivih vlakana, a ona topiva su jako važna za dobru probavu jer skupljaju vodu u probavni trakt i tako pomažu da se nutrijenti lakše razgrade. Netopiva vlakna dodaju čvrstinu stolici pa će tako ona lakše i brže prolaziti kroz creva.

Pexels
 
6. Sprečava osteoporozu

Sok od jagode odličan je izvor mangana, gvožđa i bakra, preporučuje se za poboljšanje gustine kostiju i mišića. Osim toga, poboljšava cirkulaciju i sprečava osteoporoze.

7. Štiti kožu

Neki lekar savetuju da pijete sok od jagode kako biste zaštitili kožu jer sok od jagoda  ima veoma jake antioksidanse.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike