Kako da ojačate svoj imuni sistem? Ovih nekoliko stvari, pod hitno, morate da prestanete da radite

16.05.2022

04:29

0

Određene životne navike utiču, kako na njegov kvalitet, tako i na kvalitet imunog sistema koji nam pomaže u borbi protiv raznih infekcija

Kako da ojačate svoj imuni sistem? Ovih nekoliko stvari, pod hitno, morate da prestanete da radite
Voće i povrće - Copyright Profimedia

Imunitet je izuzetno važan za naš organizam. Upravo on brine o tome da što lakše prebolimo razne infekcije i probleme. Međutim, ukoliko je ugrožen, neće moći dobro da nas brani, pa o njemu treba brinuti.

Redovna, ispravna i kvalitetna ishrana, održavanje normalne telesne mase, kao i dovoljan unos tečnosti, samo su neki od načina da to uradite, ali važnu ulogu igraju i san i život sa minimum stresa.

Iako je većini tempo života takav da na neke od ovih faktora jednostavno ne možete da utičete, sa druge strane, postoje stvari koje su samo u vašim rukama. Možda ne znate koje su, možda mislite da je teško i da nećete vi to moći, ali ništa od toga nije nemoguće i nenadoknadivo.

Pixabay
 

Uvek je dobro da se konsultujete i sa svojim lekarom, ali ovo su neke stvari koje i te kako možete da utičete. Dr Ritu Saluja-Šarma, porodični lekar iz Merilenda, otkriva šta treba da prestanete da radite.

Usporava oporavak

Preskačete san - San je jako važan i kada je u pitanju imunitet, ipak puno je onih koji danas pate od nesanice. Čini se da 1 od 3 osobe spava manje od 7 sati tokom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može da utiče i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip2.

Ako imate problem sa spavanjem, potražite pomoć stručnjaka, a za početak pratite savete stručnjaka: ne jedite pre spavanja, ugasite sva svetla i aparate 30-ak minuta pre odlaska u krevet i dobro izvetrite sobu.

Profimedia
 

Ne jedete dovoljno nutrijenata - Mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcionisanje tela, a ako oni nisu deo vaše ishrane, telo će se teže boriti protiv infekcija. Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete pet obroka koji sadrže voće i povrće.

Hronične bolesti

Više sedite nego što se krećete - Što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete da očekujete. Ne samo da će sedelački način života doprineti čestim upalama, nakupljanju kilograma i razvoju hroničnih bolesti, a isto tako će otežati telu da se bori protiv infekcija. Suprotno tome, redovna telesna aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju, a veruje se da će i ojačati imuni sistem.

Pexels
 

Manje stresa

Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali preterano uživanje u alkoholu može da utiče na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju da je dugotrajna preterana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imuni sistem i tako vas dovodi u rizičnu grupu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno da utiče na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom i sporije oporavljanje od infekcija. 

Stres povećava nivo kortizola u telu, koji vremenom može da podstakne upalne procese, a oni će iscrpeti vaš imuni sistem. Stres može da uspori rad ćelija koje se bore protiv virusa, a time ćemo biti i podložniji virusnim infekcijama. Odaberite neku rutinu koja će vas umoriti, poput meditacije ili joge... Ako se potrudite i pronađete način koji će vam pomoći da se lakše smirite, to će vam pomoći i da ojačate svoj imunitet. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike