Šta bi trebalo jesti tokom najtoplijeg dana leta i zašto sladoled nije najbolji izbor

24.06.2021

07:17 >> 07:22

0

Autor: Z. A.

Jako je važno šta unosite u sebe kad temperatura u ranu zoru bude iznad 30

Šta bi trebalo jesti tokom najtoplijeg dana leta i zašto sladoled nije najbolji izbor
Copyright Pexels

Ukoliko ste i vi ovih dana izggubili apetit i loše spavate, to je normalna pojava  tokom veoma toplih letnjih dana. Uz uobičajene mere zaštite od visokih temperatura, potrebno je preduzeti još neke mere, odnosno prilagoditi ishranu vremenskim uslovima.
Nutricionistkinja Keri Torens dala je za „BBC Good Food“ nekoliko važnih saveta.

Voda je alfa i omega

Tokom tipičnog dana znojenjem, disanjem, mokrenjem i vršenjem velike nužde gubimo između dva i dva i po litra tečnosti. To znači da tokom dana treba piti od šest do osam čaša vode ili druge tečnosti (mleka, pića bez šećera, čaja i kafe), uključujući voćne sokove i smutje, ali bi njihov unos trebalo ograničiti na 150 ml dnevno zbog prirodnog šećera koje sadrže.

Naše specifične potrebe razlikuju se u zavisnosti od doba, težine, pola i količine telesne aktivnosti, kao i faktorima poput temperature i vlažnosti vazduha, ističe Torens.

Kada je vruće, više se znojimo, a to znači da moramo češće nadoknađivati tečnost.

Profimedia

Šta bi trebalo jesti

Hrana čini od 20 do 30 osto našeg unosa tečnosti, a postoje neke namirnice koje sadrže više vode od drugih, ističe Keri. Ako želimo da povećamo unos vode, možemo razmisliti o jagodama, krastavcima, celeru, salati, lubenici i tikvicama.

U hidrataciji organizma pomaže i unos supa i variva.

Koje namirnice ne bi trebalo jesti

Smatra se da tokom vrućina ne treba jesti hranu koja se teže vari, poput one bogate proteinima, šećerom i vlaknima. Ne preporučuje se ni začinjena hrana.

Pixabay

Može li nas hrana rashladiti

Sladoled se možda čini logičnim izborom kad se želite rashladiti, ali zapravo može doneti više štete nego koristi.

Hladna hrana i piće će vas rashladiti, ali kratkoročno. Konzumiranje hrane povećava temperaturu jer proces probave stvara toplotu. Brzo hlađenje podstaknuti hladnom hranom i pićima znači da vaše telo preterano kompenzuje povećanjem osnovne temperature. Drugim rečima, na kraju će vam možda biti više vruće nego pre nego što ste pojeli sladoled, pojasnila je nutricionistkinja.

Topli napici možda vam ne zvuče privlačno, ali oni zapravo mogu pomoći u regulaciji telesne temperature.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike