Recept dana: Kapreze torta, italijanska čokoladna poslastica bez brašna stara čitav vek

28.06.2021

06:08 >> 21:23

0

Autor: Z. A.

Pravi je užitak – i to ne samo za zaljubljene, kako joj obično tepaju u Italiji

Recept dana: Kapreze torta, italijanska čokoladna poslastica bez brašna stara čitav vek
Copyright Profimedia

Torta kapreze ili Caprese italijanska je čokoladna torta s bademima i voćnim prelivom koju lako možete ispeći. Uz samo nekoliko sastojaka i malo ljubavi možete napraviti ovu vrlo posebnu tortu i poslužiti je kao desert.

Budući da se ukusna italijanska čokoladna torta pravi bez brašna, ujedno je i bez glutena!

Zanimljiva je i legenda o tome kako je ova torta nastala. Navodno je 1920. kuvar Karmin di Fjore u jednoj zanatskoj radionici na Kapriju trebalo da napravi ukusan slatkiš za tri Amerikanca.

Fjore je čuo da će njegovi gosti biti mafijaši koji rade za Al Kaponea, pa je u strahu i brzini zaboravio da u tortu stavi brašno. Takvu ju je i poslužio, oni koji su je probali ocenili su je kao savršenu, a desert je postao omiljen u Italiji, kasnije i širom Evrope.

Torta kapreze impresionira svojom kremastom jednostavnošću, a obožavaće je i oni koji izbegavaju gluten.

Vrlo je jednostavna za pripremu pa se nećete zadržavati u kuhinji.

Sastojci:

  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 200 g maslaca
  • 4 jajeta
  • 180 g šećera
  • 300 g mlevenih badema
  • šećer u prahu za posipanje
  • sveže jagode ili maline

Priprema

1. Grubo naseckajte čokoladu za kuvanje, rastopite je u posudi uronjenoj u vruću vodu, a zatim dodajte omekšali maslac. Smesu dobro promešajte.

2. Odvojite belanca od žumanaca. Mutite žumanca zajedno sa šećerom dok ne postanu kremasta i dok se šećer potpuno ne rastopi.

3. Umešajte smesu od maslaca i čokolade u smesu od žumanaca.

4. Umutite belanca u čvrst sneg, a zatim ga pažljivo dodajte osnovnoj smesi za tortu kapreze.

5. Dodajte mlevene bademe i dobro promešajte testo. Stavite u pomazan i okrugli kalup (prečnika 24 cm). Peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.

6. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu i ukrasite svežim malinama ili jagodama.

Savet plus: Ako više volite voćne ukuse, onda tortu kapreze premažite tankim slojem džema od višanja i izostavite šećer u prahu.

Bon appetit!

možete i ovo da pripremite

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike