Znate li koja je tajna „kapsula ormana“? Nekoliko saveta i 10 osnovnih komada olakšaće vam ovo modno proleće

19.03.2022

14:30

0

Nije poenta da imate pun orman stvari koje ne nosite već 10 odabranih komada za velki broj kombinacija

Znate li koja je tajna „kapsula ormana“? Nekoliko saveta i 10 osnovnih komada olakšaće vam ovo modno proleće
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ukoliko i svakoga jutra stojite ispred ormana i nemate šta da obučete jer ne možete da napravite dobru modnu kombinaciju ili vam se čini da uvek nosite jedno te isto pa non-stop kupujete novu garderobu, onda ste zreli za kapsula orman.

Šta je to „modna kapsula“ (eng. capsule wardrobe) i koliko je odeće zapravo potrebno da biste uvek bili lepo obučeni?

Modni minimalizam će vam olakšati život

Iako je pojam „modna kapsula“ jako popularan poslednjih godina, on u stvari nije novina. Još osamdesetih se pričalo o onim bezvremenim komadima koji bi trebalo da se nađu u svakom ormanu. Poslednjih godina se, zahvaljujući konačnom podizanju svesti o svim stravičnim posledicama brze mode na okolinu, minimalizam vratio u velikom stilu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audrey (@audreylombard)

Smatra se da je začetnica Suzi Fo, vlasnica butika „Wardrobe“, žena koja je uvidela problem prekomernog trošenja novca i vremena na modne proizvode, najčešće lošeg kvaliteta i izrade kao i predmeta koji će do iduće sezone izaći iz mode.

Ideju je popularisala američka dizajnerka Dona Karan, koja je 1985. godine predstavila svoju kapsula kolekciju „7 easy pieces“ (7 lakih komada). Njena revija je započela manekenkama obučenim u crne bodije i majice pa su manekenke na reviji počele da uklapaju odevne kombinacije koristeći preostale predmete (svestranu suknju, par komotnih pantalona, jaknu po meri, džemper od kašmira, belu košulju itd.).

Kako se pravi „kapsula orman“?

Koncept modne kapsule poželjno je prilagoditi sopstvenim željama i načinu života, a ovo je nekoliko ključnih saveta uz preporuke i modne kombinacije poznatih blogerki.

Prolećno čišćenje

Neki modni stručnjaci ističu da sve što ne obučemo barem jednom u toku godine ne treba ni da se nalazi u našem ormaru. Možda su ta pravila previše stroga, ali zaista nema potrebe da imate dvocifren broj sličnih majica, na koje najčešće i zaboravite da stoje u ormanu.

Proleće je pravo vreme i za veliko čišćenje ormana. Nije lako, ali od nečega morate početi. Kako bi prošlo što bezbolnije, možete potražiti pomoć drugarice, koja će u ovoj situaciji biti objektivnija i racionalnija. Odeću koju odstranite odnesite nekome kome je potrebnija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audrey (@audreylombard)

Manji izbor veća kreativnost

Kada raščistite orman i svedete količinu odevnih komada na prihvatljiv broj, napravite pauzu. Ne morate odmah u šoping po stvari koje vam verovatno nisu potrebne. Probajte da živite sa mnogo manje odeće nego inače.

Kada prvi korak odradite kako treba i sačuvate kvalitetne i bezvremenske stvari, uskoro ćete početi da uživate u njihovom kombinovanju. Manji izbor podrazumeva veću kreativnost. Spajajte nespojivo, pravite kombinacije uz pomoć aksesoara.

Profimedia
 
A koji su ključni komadi

Ako vam se čitav koncept čini kao prevelik korak, možete prvo početi sa jednostavnim izazovima. Izaberite 10 komada iz ormara koje ćete narednih sedam dana kombinovati na mnogo načina. U početku može biti komplikovano, ali vremenom ćete probuditi maštu.

Postoji 10 komada koji čine osnovu svakog prolećnog garderobera: kožna jakna, trenč mantil, bele patike, farmerke, bela košulja, crni sako, mala crna haljina, torba koja ide uz sve, kaput, kardigan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audrey (@audreylombard)

I na osnovu njih birajte koju odeću zadržavate u ormanu, a akcenat neka bude na tome da ostavite što više komada koji mogu da se kombinuju na više načina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audrey (@audreylombard)

Počnite češće da nosite odeću koju inače čuvate za posebne prilike i odmah ćete se osećati bolje, a pritom će vam orman izgledati uredno i sređeno – a kakav vam je orman, takav vam je život, ne zaboravite.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike