Nova studija pokazuje: Prijateljstvo nakon raskida je znak opasne bolesti

03.11.2022

12:03

0

Autor: Z.A.S.

Ukoliko ikada budete čuli takav predlog - bežite glavom bez obzira

Nova studija pokazuje: Prijateljstvo nakon raskida je znak opasne bolesti
Svađa - Copyright Profimedia

Sigurno ste nekada čuli da je neko, prilikom raskida, predložio svom bivšem partneru da ostanu u dobrim odnosima, odnosno da ostanu prijatelji.

Ukoliko vam se tako nešto bude dogodilo, možda bi bilo bolje da pobegnete glavom bez obzira.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "Personality and Individual Differences", ostati prijatelj s bivšim ili bivšom nije znak zrelosti, kao što se možda misli, već je mogući znak nečeg puno mračnijeg. 

Dokazi u studiji ukazuju na to da bi takvo ponašanje zapravo moglo da bude znak psihopatskih tendencija. Takođe se navodi da bi to kako se ljudi odnose prema bivšima mogao da bude novi test za psihopatiju. 

Studija, koju su sproveli naučnici s američkog Univerziteta u Oaklandu, analizirali su osobine ličnosti 861 osobe i istoriju njihovih odnosa. Učesnici studije odgovarali su na pitanja o trenutnoj vezi i o tome da li su prijatelji s bivšima, a nakon toga su ispunjavali upitnik kako bi se utvrdilo da li imaju narcisoidne ili psihopatske osobine. 

Profimedia
 

Prema rezultatima studije, oni koji su pokazali mračne osobine ličnosti, slične onima koje se mogu naći kod psihopata, ostajali su u kontaktu s bivšima i to iz uznemirujućih razloga - prilike za izvlačenje informacija, novca ili seksualne odnose. Budući da su psihopate poznate po sposobnosti da budu šarmantni, njima je lako da nastavite strateški "odnos" sa bivšima još dugo nakon prestanka veze, kako bi i dalje izvlačili korist za sebe.

Profimedia
 

Psihopatija, potkategorija antisocijalnog poremećaja ličnosti, termin je u psihologiji koji se koristi za osobe koje pokazuju narcisoidnost, sadizam, sebičnost, nedostatak empatije i/ili površinski šarm.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike