Kako da pripremite i ukrasite slavsko žito za Svetog Nikolu

17.12.2020

13:55 >> 13:20

0

Autor: Z. A.

Pšenično zrno je u hrišćanstvu simbol večnog života

Kako da pripremite i ukrasite slavsko žito za Svetog Nikolu
Copyright Instagram: marija.belic.3

U mnogim domovima širom Srbije u subotu 19. decembra proslavlja se Sveti Nikola, krsna slava za koju se kaže u šali, kada su uslovi normalni, da je to dan u kojem polovina Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu. Sveti Nikola je zaštitnik najvećeg broja porodica u našoj zemlji.

Možete da pripremite i

Osnovni simboli krsne slave su slavski kolač, kuvano žito, crno vino i sveća, s tim što se slavski kolač i žito na dan slave odnose u crkvu da ih pop osvešta.

Slavsko žito – koljivo ili panaiju – domaćica priprema uoči slave od kuvane pšenice, servira je u plitku činiju i pospe šećerom u prahu ili mlevenim orasima. U centar žita stavlja se svećica koja gori dok se seče kolač. Potom se žito preliva crnim vinom, svećica se gasi i vadi iz žita, a na njeno mesto može da se stavi neki cvet. Žito se prinosi u slavu Božju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i ukućana, za pokoj duša svih predaka u tom domu.
Pšenično zrno u hrišćanstvu simbol je večnog života – smrti i vaskrsenja.

Slavsko žito sa orasima, osim što ima duhovnu vrednost, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.

Sastojci za slavsko žito:

  • 500 g pšenice belije
  • 400 g kristalnog šećera
  • 400 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 ploda muskatnog oraha
  • na vrh noža cimeta

Priprema

*Iz pšenice odstranite oštećena zrna i trunje, stavite je u lonac i prelijte vodom, pa ostavite da prenoći. Sutradan potopljeno žito isperite u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvajte. Kada je pšenica kuvana, pustite je da se ohladi i dok je još mlaka, procedite je ali je ne ispirajte. Tajna je baš u pšeničnom skrobu koji treba da ostane sa žitom.

*Proceđeno žito dok je još toplo sameljite u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se samelje previše sitno, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

*Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešajte sa šećerom i orasima, dodajte kesice vanilin šećera i po želji pola muskatnog oraha fino samlevenog. Ako ne volite aromu muskatnog oraha, možete slobodno da ga izostave iz recepta. Mešajte pšenicu, orahe i šećer rukama. To je treća tajna recepta za slavsko žito! Na kraju slavsko žito odozgo pospite orasima, a može ga ukrasiti tako što ćete napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

Poslednjih godina sve češće se žito služi u obliku bombica i u ukrasnim korpicama, i to izgleda lepo, a i mnogo je praktičnije.

Instagram: @mikina_kuhinja

Kod Grka se slavsko žito ukrašava šećerom u prahu, bobicama nara, pasulja, susama, prave se umetničke slike na žitu.

Pokušajte da ukrasite slavsko žito prema vašem ukusu, mašti i mogućnostima.

Instagram: @rokvic.slavica

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike