Pet "zlih" biljaka koje donose strašnu nesreću: Nikada ih nemojte držati u blizini doma

14.06.2022

08:50

0

Autor: Z.A.S.

Za razne biljke se vezuju razna verovanja, pa su tako dren i hrast simbol zdravlja, dok određene biljke prate prilično zastrašujući mitovi

Pet "zlih" biljaka koje donose strašnu nesreću: Nikada ih nemojte držati u blizini doma
Orah - Copyright Pixabay

Razne biljke vezuju se za razna verovanja. Navodno, određene donose blagostanje i sreću i imaju lekovita svojstva, dok druge, onima koji sa njima žive, mogu da donesu nesreću.

Opšte je poznato da su hrast i dren biljke koje su simbol zdravlja, dok pojedino drveće prate prilično zastrašujuće legende i mitovi.

Prema verovanju starih Slovena, određene biljke su zle, pa nikako ne bi trebalo gajiti ih u blizini porodičnog doma.

Bagrem

Bagrem, prema verovanju, nije dobro drvo i ne bi trebalo da bude blizu kuće. Takođe su ga zvali i "nerod" ("bez roda"), a kalemljenje ovog drveta su smatrali skrnavljenjem.

Orah
Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta.

Pixabay
 

Breza

Slično, Srbi veruju da je Isus razapet na krstu od brezovog drveta i zato je reč o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra. Ko bi odsekao “brekinju”, kažu stari, razboleo bi se, ukočio ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.
Pixabay
 

Zova
Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Pixabay
 

Tuja
Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na decu i ona često oboljevaju, a da ni sami ne znaju od čega.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike