Kako da sami očistite svoj klima-uređaj i koliko često je potrebno da to radite (VIDEO)

23.05.2022

12:52

0

Klima-uređaji su izvor bakterija i gljivica koje se, zbog povoljnih uslova, u njima razmnožavaju

Kako da sami očistite svoj klima-uređaj i koliko često je potrebno da to radite (VIDEO)
Profimedia

Sa dolaskom sve toplijih dana, kako bismo se rashladili, uglavnom koristimo klima-uređaje. Međutim, ono što bi trebalo jeste da ih i redovno održavamo, a mnogi od nas to ne rade.

Redovno čišćenje klima uređaja izuzetno je bitno za naše zdravlje. U klima uređajima se talože bakterije, ali i gljivice koje se, usled vlažnosti koja postoji u njima, razmnožavaju i mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene komplikacije kod ljudi.

Profimedia
 

Preporuka je da jednom godišnje obavezno pozovete ovlašćeni servis kako bi detaljno očistili vašu klimu i učinili je bezbednom za korišćenje. Ono što, takođe, možete da uradite jeste da jednom mesečno sami očistite filtere klime i deo unutrašnje jedinice.

Majstor iz ovlašćenog servisa objašnjava da je potrebno da otvorite gornji deo klime, izvučete filtere i dobro ih properete sunđerom i deterdžentom. Zatim filtere obavezno dezinfikujte asepsolom i pustite da se prosuše. Takođe, obrišite deo jedinice koji vam je dostupan.

Ono što ovaj serviser napominje jeste da bi, ukoliko vam je lako dostupna, trebalo da očistite i spoljnu jedinicu, a da će, ukoliko nije, to svakako uraditi profesionalci kojima je to i posao.

Dakle, ovaj postupak ponavljajte jednom mesečno, a jednom godišnje obavezno pozovite ovlašćeni servis koji će se pobrinuti da vaša klima bude kompletno očišćena i napunjena freonom, bez kojeg ne bi ni mogla da funkcioniše.

TANJUG

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti