Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje i zašto?

16.09.2020

13:12 >> 23:40

0

Često se pominje kao najbolji izbor koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim

Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje i zašto?
Copyright Profimedia

Maslinovo ulje se često pominje kao najbolji izbor koji štiti naše zdravlje i svako jelo čini ukusnijim. Ipak, postoje situacije u kojima ga ne treba koristiti. Sama maslina sadrži brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji takođe imaju protivupalna svojstva. Evo kada ne treba koristiti maslinovo ulje:

1. Ako niste sigurni da je kvalitetno

Pre nego što počnete da koristite maslinovo ulje za kuvanje ili kao sredstvo za negu kože, važno je da budete sigurni da je reč o ekstra devičanskom ulju. Neka istraživanja tvrde da je čak 80 odsto italijanskih maslinovih ulja “zagađeno” nekim drugim uljima. Možda su ga pravili od manje kvalitetnih maslina, u njega dodali prošlogodišnje ulje ili ga mešali sa nekim biljnim uljem kako bi se dobilo na količini.

2. Za prženje

Određeni broj stručnjaka u kulinarstvu tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za srce ako se zagreva na jako visokoj temperaturi, iako neki tvrde da ono neće otpustiti toksine tokom zagrevanja. Ekstra devičansko maslinovo ulje ima izvanredan nutritivan sastav, a najznačajniji su polifenoli koji nude jaku antioksidativnu aktivnost i tako deluju na zaštitu kardiovaskularnog sistema.

Studije stalno dokazuju da polifenoli iz ovog ulja ne podnose dobro toplotu, pa će tako samo 5 minuta zagrevanja na 188 stepeni uništiti čak 50 posto hidroksitirosola i 69 posto luteolina, koji se nalaze u maslinovom ulju.

3. Za roštilj

Mnogi kuvari preporučuju mariniranje povrća i mesa namenjenog za pečenje na roštilju u maslinovom ulju. Ovaj postupak vam neće štetiti, ali isto tako neće doneti puno koristi jer će verovatno ulje goreti, izazvati plamen i učiniti da hrana ima ukus izgorelog drveta. Kako hrana na roštilju ne zahteva ulje, dobro namažite rešetke, ali uljem koje podnosi visoke temperature. Kada je hrana gotova, tada je možete lagano premazati maslinovim uljem.

4. Za pripremu kolača

Prema rečima proizvođača Olivers & Co. u određene prehrambene proizvode se može dodavati maslinovo ulje umesto margarina i maslaca. Ono što morate zapamtiti da maslinovo ulje ima jaku aromu pa možete narušiti ukus npr. kolača.

5. Kao preparat za negu kože sklone aknama

Verovatno ste čuli da mnogi hvale maslinovo ulje kada je u pitanju zdravlje i lepota kose, a ono se često može pronaći u proizvodima kao što su sapuni, pilinzi ili losioni. Nema ničeg lošeg u tome, ali maslinovo ulje može da pogorša probleme onih čija je koža sklona pucanju i aknama jer maslinovo ulje može zatvoriti pore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: vijesti.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike