Svako jelo traži svoju začinsku biljku: Ovo su najbolje kombinacije

12.10.2020

13:23 >> 17:36

0

Ove biljčice predstavlaju riznicu aroma, ukusa i zdravlja

Svako jelo traži svoju začinsku biljku: Ovo su najbolje kombinacije
Copyright Pixabay

Svako jelo postaje bar za dva koplja bolje i ukusnije kada mu dodate svež začin. Sveži začini ne da će aromatizirati jela i probuditi ukuse, već sa njima jela bivaju zdravija.

Ovo je mali vodič o najčešćim začinima koje koristimo u kuhinji.

Ne morate da imate baštu da biste ih gajili, odlično uspevaju i na dasci prozora, a neki su toliko zdarvi da bi trebalo da se nađu u svakom domu. O peršunu manje-više sve znamo, on je u našim kuhinjama najzastupljeniji, pa se za njega obično postavlja pitanje u šta ne ide. A veoma je zdrav.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Ako ovih 5 filmova ne probudi kuvara u vama, onda ništa, poručite picu

Kad već kuvate, evo malog začinskog podsetnika koji se začin s kojim jelom slaže.

Bosiljak

Bosiljak je osnovni sastojak jednog od najpopularnijih italijanskih sosova – pesta đenoveze, a njegov aromatičan, osvežavajući miris retko ko ne voli. Neizostavan je deo salate kapreze, što znači da je odličan u kombinaciji sa zrelim paradajzom i kremastom mocarelom. Izvrsno se slaže s letnjim povrćem poput tikvica, patlidžana i paprika, ali i morskim plodovima, pa čak i s jagodama. Obavezno ide u svaki sos paradajza.

Origano

Ovaj začin ima jak ukus, odlično se slaže sa crvenim mesom, barenim povrćem, jelima s testeninom i naravno – picom.

Majoran

Majoran je izgledom jako sličan origanu te ne čudi što ih mnogi mešaju. Razlikuju se po ukusu i aromi, a majoran je slatkasti, pomalo limunast miris i slatko-gorki ukus, dok je origano ipak znatno intenzivniji. Odlično se slaže s piletinom, korenastim povrćem, ali i sa svinjetinom.

Pixabay

Nana

Nana ili menta je jako izdržljiva biljka koja će preživeti i letnje vrućine i zimske hladnoće. Sveži listići nane odličan su dodatak voćnim salatama i koktelima poput mohita. Ali menta će se izvrsno složiti s junetinom i jagnjetinom, a grašku će dati jednu sasvim novu dimenziju. Kremasta supa od graška s mentom je jelo u koje ćete se zaljubiti. I još nešto, kada dodate nanu grašku, on vas neće nadimati.

Ruzmarin

Ruzmarin poput majčine dušice spada u tvrde začine, a njegovi tvrdi listovi skidaju se s grančice i koriste u jelima koja se duže kuhaju. Obično se koristi kao začin za pečeno meso, a izvrsno se slaže i s pečenim krompirima. Neizostavan je dio fokače, fine italijanske pogače s maslinovim uljem, a koristi i se i u sosovima sa crvenim mesom i s ribom.

Majčina dušica

Majčina dušica ima tanke grane i sitne mirisne listove. Kao i ruzmarin popularan je začin u umacima, a odličan je dodatak pečenom mesu i povrću, ako i varivima. Odlično se slaže i s jelima u kojima ima sira, ali budući da ima prilično snažan miris, ne preterujte s količinom.

Žalfija

Žalfija je još jedan tvrdi začin koji može preživeti gotovo sve vremenske prilike, a jako je aromatična. Odlično se slaže sa svinjetinom, a nekoliko listića žalfije preprženih na maslacu biće savršen dodatak testenini i njokama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike