Kako da plavi patlidžan ne bude gorak: Mnogi prave jednu veliku grešku, a priprema je, zapravo, nikad jednostavnija

05.07.2022

14:29

0

Autor: Z.A.S.

Pre nego počnete sa termičkom obradom, obavezno ga dobro posolite

Kako da plavi patlidžan ne bude gorak: Mnogi prave jednu veliku grešku, a priprema je, zapravo, nikad jednostavnija
Pixabay

Ljudi se dele na one koji obožavaju patlidžan i na one koji ne mogu da ga smisle. Šalu na stranu, iako ovo povrće zbog njegovog specifičnog ukusa mnogi ne vole, ukoliko ga pripremite na pravi način, može da bude preukusno.

Najveći problem, kada je patlidžan u pitanju, jeste gorčina, a sa njom ćete uz ovih nekoliko saveta, vrlo lako izaći na kraj.

1. Manji komadi
Savet profesionalnih kuvara je da veće patlidžane obavezno isečete na manje parčiće, ukoliko planirate da ih termički obradite. Na taj način će svi komadi biti podjednako skuvani i ispečeni.

Pixabay
 

2. So

Kada isečete patlidžan na kriške, obavezno ga dobro posolite, jer će so izvući gorčinu i višak vode iz njega. Ovo obavezno uradite pre nego počnete da ga pržite, pečete ili pohujete.

3. Ulje
Patlidžan baš poput sunđera upija masnoću, pa će, ukoliko ga stavite na tiganj s mnogo ulja, rezultat možda biti preteško i premasno jelo. Ulje dodajte malo po malo. Takođe možete i da, nekoliko nasečenih komada patlidžana, premažete kuhinjskom četkicom i stavite ih na vruć tiganj.

Pixabay
 

4. I, za kraj...

Ono što je mišljenje većine profesionalnih kuvara jeste da je najgore kada je patlidžan napola pržen ili napola skuvan. Dakle, obavezno ga dobro termički obradite. Kako ćete znati da ste uspeli? On, kada ga zagrizete, mora da bude mekan a ne hrskav. Ipak, pazite i da ne preterate sa kuvanjem.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi