Kako najlakše da očistite šarana: Da ne bi bio neprijatnog ukusa i gorak, ovaj deo morate obavezno da izvadite

26.06.2022

12:28

0

Autor: Z.A.S.

Prljave sudove, na kraju, dobro operite vodom, a zatim i sirćetom

Kako najlakše da očistite šarana: Da ne bi bio neprijatnog ukusa i gorak, ovaj deo morate obavezno da izvadite
Čišćenje ribe - Copyright Profimedia

Riba je prepuna minerala, vitamina i omega-3 kiselina koje su izuzetno važne za naš organizam. Jedna od popularnijih je šaran koji je čest na meniju, pogotovo tokom Petrovdaskog posta.

Čišćenje ribe može da bude i neprijatno i komplikovano, ukoliko ne znate kako pravilno to da uradite. Međutim, ukoliko ispratite nekoliko jednostavnih koraka, sprečićete i neprijatne mirise i đubre na sve strane.-

Pre svega, važno je da operete šarana, a da čišćenje počnete sa krljuštima. Ribu uzmite levom rukom za rep, a desnom držite nož i to tako da oštrica noža bude nasuprot ljuspicama. Zatim počnite da ih vadite, ali pazite da ne isečete kožu ribe.

Makazama isecite peraja, a ono što bi, prilikom čišćenja, trebalo da uradite jeste da odvojite sedefni dugmić (kost). Nalazi se na vrhu glave, na mestu gde se spaja sa telom. Ukoliko ovu kost ostavite, može da se dogodi da riba ima neprijatan, pa čak i gorak ukus.

Šarana nemojte čistiti kroz stomak, kao što se čiste druge ribe, već kroz leđa i to tako što ćete ga iseći po leđima i odatle izvaditi unutrašnjost. Takođe, unutrašnjost šarana možete izvaditi i kroz škrge - potrebno je da ih dobro uhvatite i izvučete.

Prilikom čišćenja, obavezno pazite da ne pokidate creva, jer ona često sadrže crve koji bi mogli da se rasprsnu po celoj unutrašnjosti šarana.

Profimedia
 

Kada budete završili sa čišćenjem, ribu dobro operite vodom, a sudove, nakon pranja vodom, očistite sirćetom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike