Rešavamo pitanje univerzuma: Par jednostavnih, brzopoteznih trikova za prepoznavanje zrele i slatke lubenice (VIDEO)

27.05.2022

12:42

0

Lako je reći da je lubenica zrela kada je već isečena i vidite joj "meso", ali kako izabrati najlepšu kada je u jednom komadu?

Rešavamo pitanje univerzuma: Par jednostavnih, brzopoteznih trikova za prepoznavanje zrele i slatke lubenice (VIDEO)
jan-canty-cBSNIBajDGU-unsplash - Copyright Unsplash

Kako biste izabrali lepu i zrelu lubenice, istina je da vam je potrebno malo sreće, ali od pomoći će biti i neki jednostavni trikovi.

Za razliku od većine plodova, zrelost dinja i lubenica ne možemo odrediti samo odoka.

Najčešći način određivanja zrelosti je kad kuckamo prstom po kori ploda lubenice i ako dobijemo tup zvuk lubenica je zrela. Takođe siguran znak da je lubenica zrela je i sušenje zaperaka u osnovi ploda.

Unsplash
 

Obratite pažnju na mrlju na površini lubenice, jer ona označava mesto na kojem je lubenica ležala na zemlji tokom sazrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su sazrele.

Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Površina lubenice trebalo bi da bude tamnozelene boje, tvrda kada je pipnete, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine jer je takva izgubila svu sočnost i slatkoću.

Unsplash
 

Plod bi trebalo da bude asimetričan, a one sa neobičnim neravninama zaobiđite u širokom luku.

Možda vam se ne mili da kući sa pijace nosite tešku lubenicu, ali upravo bi na najteži plod trebalo obratiti najviše pažnje. Čak 92 odsto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža, ta će biti najslađa i najsočnija!

Pogledajte u videu kako prepoznati sočnu lubenicu i kako je brzinski iseći kako biste što pre uživali u ovoj zdravoj poslastici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike