Recept dana: Teleći rep ispod sača, vranjski specijalitet koji oduševljava turiste, a krčka se satima (FOTO/VIDEO)

21.04.2022

05:52

0

Za prvi put preporučujemo da skoknete u Vranje i uverite se u reči našeg sagovornika, kao što smo i mi uverili

Recept dana: Teleći rep ispod sača, vranjski specijalitet koji oduševljava turiste, a krčka se satima (FOTO/VIDEO)
teleći repovi 24sedam goran sivacki. - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Gurmani i jubitelji kafanskog života u Vranju otkrili su nam da nema boljeg mesta od ovog grada i okoline da se prvi put probaju teleći repovi ispod sača.

Kada prvi put čujete ili pročitate da su u pitanju repovi, verovatno ćete to preskočiti i uzeti mućkalicu ili ćevape "ko sav normalan svet", ali ovog puta poslušajte naš savet i verujte na reč da vredi svakog zalogaja.

Kuvar Boban u "Mišić restoranu" u blizini Vranja objasnio nam je da je reč o jelu koje je vranjski specijalitet u koji se ulaže mnogo truda, ljubavi i vremena.

- Dug je proces pripreme telećih repova, oni se spremaju pet-šest sati. Nije moguće ovakvo jelo spremiti za sat vremena. Repovi su puni kalorija, s tim što ide 60 odsto samih repova, samo 15-20 odsto junećeg ribića i ostalo je povrće. Ribić je želatin koji repovi ispuštaju tokom kuvanja. Taj želatin im daje taj šmek. Ribić je mnogo dobar i ukusan, on daje jačinu ukusu. Samo jelo ima mnogo kalorija, ali se stavlja isključivo sveže povrće. Ide beli i crni luk, šargarepa, celer, paškanat, peršun i sve se stavlja sveže - objašnjava Boban za 24sedam.

Rep je u stvari mišić i želatin koji postoji u repovima i zglobovima najviše doprinosi ukusu jela.

- Bitno je da imate taze juneće repove jer se oni ne kuvaju svaki dan. Proces pripreme je dug i onda ih mi pripremimo i čuvamo isključivo u zemljanim posudama. Kuvamo ih svaki drugi dan i postoji određen način na koji ih čuvamo jer oni ne mogu da stoje u frižideru i negde odloženi. Mi ih imamo gotove, pa kad neko poruči to u zemljanoj posudi, ide u pećku gde se dodatno krčka, da dobije crvenu boju. Pred kraj se dodaje tajni sastojak, bosiljak. Jelo je malo pikantno baš zbog bosiljka, nanice i crnog bibera, koji se dodaje naknadno kao začin, a prethodno je sve kuvano zajedno i postavljeno u posude - objašnjava nam on i dodaje:

- Mi u restoranu odjednom možemo 25 porcija repova da pripremimo. Kad stavim u sač, prvo idu repovi, pa povrće i to se šest sati kuva zajedno i onda se meso odvoji od kostiju. Sam taj zemljani sač čini da jelo bude tako ukusno.

24sedam/Goran Sivački
 

Recept za pripremu kod kuće preporučujemo teleći rep u saftu koji i spremljen u vašoj rerni može biti vrhunski specijalitet.

Šta je potrebno za teleći rep u saftu?

  • 1 goveđi rep (oko 2 kg)
  • 2 šargarepe
  • 1 manji celer
  • 2 dl crvenog vina
  • 2 dl soka od paradajza
  • 2 sveža paradajza
  • 3-4 manje glavice crvenog luka
  • 1 glavica belog luka
  • 1 ljuta suva parika
  • sveži peršunov list
  • malo ulja
  • biber i so po ukusu

Priprema:

Od mesara tražite da rep iseče na manje komade jer biste se sami teško izborili sa sečenjem tog repa.

U veću šerpu, tačnije toliko veliku da možete da poređate sve komade repa u jednom redu, sipajte "mrvicu" ulja, tek toliko da se meso ne zalepi previše pre nego što pusti svoju masnoću.

Na zagrejanom ulju propržite isečeni rep. Kada meso porumeni sa svih strana, dodajte sve povrće isečeno na krupnije komade, nalijte vinom i paradajzom. Dodajte po potrebi vode toliko da tečnost prekrije meso (ono kao kada biste kuvali pihtije). Šerpu poklopite, ostavite na jačoj vatri dok tečnost ne provri, zatim smanjite temperaturu ringle na najslabiju i tako krčkajte sledeća tri sata.

Posle tri sata kuvanja probajte da li meso spada sa kosti. Ukoliko je tako, to znači da je jelo gotovo.

Ipak, da se prvi put probaju teleći repovi ispod sača preporučujemo da skoknete u Vranje i uverite se u reči našeg sagovornika, kao što smo se i mi uverili.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike