Vera iz Topole ume brzo da potroši zalihe brašna: Ona hleb priprema dva dana, s domaćim kvascem, i preklapa ga ko salčiće (FOTO)

10.03.2022

13:23

1

Njena kuća uvek miriše na domaći hleb

Vera iz Topole ume brzo da potroši zalihe brašna: Ona hleb priprema dva dana, s domaćim kvascem, i preklapa ga ko salčiće (FOTO)
1646818756foto_-VERA_HLEB-1 - Copyright RINA

Brašno je prethodnih dana bilo najtraženija roba, rafovi su ispražnjeni, a kilogrami i kilogrami nagomilani su u mnogim domovima.

Kako brašno ne bi propalo, najbolje rešenje je da domaćice zavrnu rukave i počnu da mese različita testa.

Vera Lazarević iz sela Vaganac kod Topole već godinama mesi hleb, ali ne onaj običan. Njen se pravi čitava dva dana, a receptura je, kako kaže, poprilično komplikovana.

RINA
 

- Prethodnog dana se zamesi testo koje se razvlači i preklapa kao kada pravite salčiće. Što se više puta razvuče i preklopi lepši je. Takođe mu poseban ukus daje i domaći kvasac koji je napravljen od ražanog brašna. To je pre svega jedan zdrav hleb, domaći, i veoma ukusan - kaže Vera.

RINA
 

Prema rečima ove vrsne domaćice, mnoge dame su pokušale da pripreme ovaj hleb, ali nisu uspele. Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada.

RINA
 

- Osim drugačijeg ukusa, on je i vizuelno poseban. Retko gde možete videti hleb koji je ovako našaran i koji zahteva tako drugačije mešenje. Testo koje smo prethodnog dana zamesili i obradili prenoći u frižideru, a onda, neposredno pred pečenje, izvadim ga iz korpice, prevrnem i sa te donje strane našaram, odnosno iscrtam ga, jer će za vreme pečenja da prepukne i onda kada ima svoje šare lepše će izgledati. Takođe se peče u poklopljenom sudu koji je zagrejan pred pečenje, i sve to mu daje poseban izgled i divan ukus - objašnjava Vera.

RINA
 

Ovako pripremljen hleb ostavlja svakoga bez daha, jer retko ko može biti imun na miris toplog, hrskavog hleba koji je pripremljen u kuhinji i ispečen u zagrejanoj rerni čuvenog šporeta "smederevca".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike