Zvuči čudno, ali mnogi ne koriste pravilno klimu u kolima: Ovako bi to trebalo raditi

27.06.2021

11:50 >> 12:02

0

Autor: Z. A.

Ako je auto bio parkiran na suncu, najvažnije je prvo isterati vreo vazduh koji se nakupio u kabini...

Zvuči čudno, ali mnogi ne koriste pravilno klimu u kolima: Ovako bi to trebalo raditi
Pixabay

Mnogi vozači nepravilno upotrebljavaju klima-uređaj u svom automobilu. A pod tim se misli na neefikasno korišćenje ili na ono koje može uticati na zdravlje ljudi.

Zato vam donosimo savete koji će vam pomoći da izbegnete takve probleme:

Redovno održavajte klima-uređaj

Redovno održavanje klima-uređaja u automobilu podrazumeva zamenu filtera, čišćenje sistema i proveru količine gasa u sistemu. Samo ispravan klima-uređaj može funkcionisati pravilno.

Zaštitite automobil od sunca

Prvi savet koji vam možemo dati je da u toku letnjih meseci automobil parkirate u hladu i da obavezno koristite neku zaštitu od sunca za stakla, npr. aluminijumske harmonika folije. Na taj način ćete sprečiti prekomerno zagrevanje automobila. Samim tim, klima uređaj će brže i lakše rashladiti unutrašnjost

Pravilna upotreba klime po ulasku u automobil

* Čim startujete automobil, uključite klima-uređaj

* Otvorite sve prozore

* Podesite uvlačenje spoljnog vazduha

* Temperaturu podesite na minimalnu

* Ventilator podesite tako da duva najvećom brzinom

* Usmerite vazduh tako da duva najjače na otvorima na instrument tabli koji su najbliže prozorima

Na taj način ćete isterati vreo vazduh koji se nakupio u kabini dok je automobil bio parkiran. To je najefikasniji način za brzo rashlađivanje kabine automobila.

Pexels

Pravilna upotreba klime u vožnji

* Zatvorite prozore. Nema svrhe držati uključen klima uređaj i otvorene prozore.

* Podesite recirkulaciju vazduha. Klima uređaj lakše hladi delimično rashlađen vazduh, nego onaj vreo, spoljni.

* Smanjite brzinu duvanja ventilatora.

* Podesite odgovarajuću temperaturu. Gledajte da temperatura u automobilu ne bude mnogo niža nego spoljna.

* Usmerite tok vazduha onako kako vam odgovara. Možda je najbolje da namestite tako da hladan vazduh duva na šofer-šajbnu i na noge. Na taj način ćete izbeći udar hladnog vazduha direktno u lice, što može biti veoma rizično po zdravlje.

Pixabay

Pred kraj vožnje

Nekoliko minuta pred kraj vožnje, na primer kada prilazite parkingu, isključite klima-uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju. Na taj način ćete postići dva efekta:

* Sprečićete stvaranje bakterija. Nastanku bakterija izuzetno pogoduje vlaga. One u automobilu nastaju na isparivaču klime. Bakterije mogu izazvati neprijatne mirise u sistemu ventilacije i narušiti vaše zdravlje. Ako isključite klimu, a ostavite uključenu ventilaciju, isparivač će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.

* Povećaćete temperaturu u kolima, pa ćete se pripremiti za izlazak iz auta. Ako isključite klimu, a ostavite upaljenu ventilaciju, temperatura u automobilu će postepeno rasti. Tako ćete biti spremniji za spoljnu temperaturu. Nagli izlazak iz klimatizovane prostorije u spoljni prostor u kome je visoka temperatura može predstavljati šok za organizam. Vodite računa da se ta promena ne dešava naglo, nego postepeno.

Pridržavajte se ovih saveta da biste najefikasnije koristili klima-uređaj u automobilu i sačuvali svoje zdravlje.

Pixabay

Još nekoliko saveta za kraj

* Pri manjim brzinama (po gradu) ekonomičnije je voziti sa otvorenim prozorom. Međutim, čim se izađe na otvoreni put, ekonomičnije je voziti sa uključenim klima-uređajem jer se zbog otvaranja prozora narušava aerodinamika auta, odnosno nastaje veći otpor kretanju, pa je i potrošnja veća.

– Proizvođači ne preporučuju vožnju sa stalno uključenom recirkulacijom vazduha. Preporuka je da se recirkulacija vazduha koristi najduže 10 minuta u kontinuitetu jer vazduh koji ulazi spolja unosi kiseonik u kabinu i reguliše vlažnost vazduha.

možda e vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: telegraf.rs