A ovo je prvi automobil u Nemačkoj koji sme u saobraćaj i bez vozača (VIDEO)

04.12.2022

17:15

0

Autor: Z. A.

Doduše, za sada samo na određenim lokacijama.

A ovo je prvi automobil u Nemačkoj koji sme u saobraćaj i bez vozača (VIDEO)
jesper-brouwers-s9B7xAXrIKg-unsplash - Copyright Unsplash

Ukoliko ste se pitali gde na ulici mogu da se vide ti automobili koji sve rade i voze sami, evo odgovora.

Reč je o sistemu automatskog parkiranja koje je sad nadograđeno sistemom autonomnog upravljanja nivoa 4. To u prevodu znači da vozilo može samostalno upravljati bez nadzora i pomoći vozača.

Prvo je to odobrenje izdato u Nemačkoj, a trenutno je ova opcija dostupna isključivo u Štutgartu, tačnije u garaži tamošnjeg aerodroma.

- Prvo odobrenje na svetu za korisničku upotrebu naše visokoautomatizovane funkcije parkiranja bez vozača, razvijene zajedno sa našim tehnološkim partnerom, kompanijom Bosch, pokazuje da vođstvo u inovacijama i 'made in Germany' idu ruku pod ruku - kaže Markus Šefer, član uprave Mercedes-Benz Grupe AG i glavni tehnološki direktor.

U praksi to znači da vozilo samo odlazi do parkirng mesta, kao i da se vraća vlasniku na poziv. Celokupno upravljanje moguće je preko aplikacije za mobilni telefon kojom korisnik vozila odrađuje sve radnje vezane uz parkiranje, uključujući i plaćanje.

Usluga je dostupna na modelima EQS i S-klasa proizvedenim nakon jula ove godine. Oni bolje upućeni prisetiće se kako je sličan sistem predstavljen 2019, dve godine nakon početka razvoja sistema parkiranja.

Printscreen: YouTube Mercedes-Benz
Mercedes

Osnovna razlika je da je tada korišćenje bilo dosta ograničeno na testna vozila, dok novo omogućava interakciju sa vozilima u privatnom vlasništvu, odnosno ulazak autonomno upravljanih vozila (nivoa 4) u javni saobraćaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike