Policajac je zaustavio auto bez svetala, a onda ga je iznenadio nevidljivi vozač (VIDEO)

14.04.2022

10:19

0

Budućnost je stigla i mnogo je smešna

Policajac je zaustavio auto bez svetala, a onda ga je iznenadio nevidljivi vozač (VIDEO)
autonomni automobil - Copyright Printscreen: b.rad916

Autonomna vožnja jedan je od najvećih trendova u auto-industriji, a konačni cilj je potpuno automatizovano upravljanje vozilom. A u praksi to donosi brojne izazove, a jedan od njih se nedavno dodgodio San Francisku..

Naime, na Instagramu se nedavno pojavio video koji prikazuje policajce u San Francisku kako zaustavljaju automobil s ugašenim glavnim svetlima.
Međutim, standardna procedura provođenja zakona se naglo prekida nakon što policajac dođe do vozačevih vrata - za volanom nema vozača, pa policajac ostaje nemalo zbunjen situacijom. Taman kad je pomislio kako će doći do vozačke i saobraćajne, automobil odlazi, prolazi raskrsnicom i potom se zaustavlja s upaljena sva četiri pokazivača smera.

Radi se o automobilu kompanije „Kruz“, autonomnoj izvedbi modela „ševrolet bolt“, kojim upravlja računar, odnosno sistem autonomne vožnje. Iz „Kruza“ su reagovali na video i objavili da je sistem napravio tačno ono za šta je programiran u takvim situacijama – prvo se pomerio kako bi propustio vozilo hitnih službi, a potom je stao sa strane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B-RadAbroad (@b.rad916)

Vozila bez vozača nisu tako retka pojava u San Francisku jer su gradske vlasti dopustile testiranje autonomnih vozila na svojim ulicama. U videu se vidi i kako policajac razgovara telefonom. Kako su objavili na društvenim mrežama, razgovarao je s ljudima iz „Kruza“ nazvavši broj koji imaju za ovakve situacije.

Iz su potvrdili da je policija zaustavila automobil, kao i da nije izdata nikakva kazna. Pritom nisu objasnili zašto svetla na automobilu tokom noćne vožnje nisu bila upaljena.

S obzirom na to da će u budućnosti biti sve više ovakvih vozila na putevima, realno je očekivati da će se u dogledno vreme morati menjati zakonska regulativa, pogotovo po pitanju preuzimanja odgovornosti u slučaju prestupa ili saobraćajne nesreće.

Podsetimo, „Mercedes“ je trenutno stigao najdalje kao jedini proizvođač koji je dosegao nivo 3 autonomne vožnje i objavio da preuzima punu odgovornost pred zakonom u slučaju neželjenih situacija kao posledice upotrebe sistema.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike