Organizacija za zaštitu potrošača otkriva: Novi automobili su sve nekvalitetniji

05.07.2022

08:16

0

Autor: Z. A.

Zašto nas ovi podaci uoopšte ne čude i ne iznanađuju

Organizacija za zaštitu potrošača otkriva: Novi automobili su sve nekvalitetniji
pexels-pixabay-164634 - Copyright Pexels

Novi automobili imaju sve više kvarova, pokazalo je godišnje istraživanje organizacije za zaštitu potrošača J.D. Power.

Istraživanje je sprovedeno sa 84.165 američkih kupaca automobila, ali značajno je i na globalnom nivou.

Rezultati ankete o zadovoljstvu nikada nisu bili ovako loši. Istraživanje je pokazalo da je identifikovano 180 problema na 100 automobila, odnosno u proseku 1,8 problema po automobilu.

To je povećanje od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu. To je ujedno i najgori rezultat od kada se istraživanje sprovodi. Prethodnih godina, pouzdanost se povećavala svake godine.

- S obzirom na mnoge izazove sa kojima su se proizvođači automobila i dileri morali suočiti u protekloj godini, pomalo je iznenađujuće da kvalitet novih vozila nije dramatičnije opao - rekao je David Amodeo, direktor globalne automobilske industrije u J.D. Power.

Proizvođači automobila lansiraju vozila koja su tehnološki složenija u godinama u kojima je bilo mnogo nestašica kritičnih komponenti. Najistaknutiji su problemi sa čipovima.

 

Unsplash
 

Premijum modeli dolaze sa najviše problema. U ovim modelima ima više tehnoloških inovacija nego u jeftinijim automobilima. Izuzeci sa dobrim rezultatima su Lekus i Genesis.

Većina problema je sa infotainment sistemima. Sistemi pomoći u vožnji takođe često izazivaju probleme. Posebno se ističu sistemi za zadržavanje u saobraćajnoj traci. Električni modeli i plug-in hibridi su osetljiviji od automobila sa samo motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Tesla ima bolje rezultate od drugih električnih automobila.

Američka istraživačka kompanija J.D. Power već 36 godina procenjuje pouzdanost novih automobila. Istraživači prate broj nedostataka koji se javljaju u prvih 90 dana vlasništva za sve modele.

Ovo je pregled kvarova po markama automobila. Iznenađujuće, Buick je na prvom mestu:

J.D. Power
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike