Da li vozači automobila moraju da propuste bicikliste i vozače trotineta na pešačkom? Evo šta kaže zakon

19.03.2022

11:41

0

Propisi su nepoznati, a kazne veoma visoke

Da li vozači automobila moraju da propuste bicikliste i vozače trotineta na pešačkom? Evo šta kaže zakon
vlad-b-emjNOlbRZio-unsplash - Copyright Unsplash

Prvo sunce i nagoveštaji proleća u vazduhu izmamili su na ulice bicikliste i vozače električnih trotineta, zbog čega je potreban poseban oprez svih učesnika u sabraćaju jer nesreće nisu retke, a mnogim vozačima i dalje nije jasno koja pravila važe.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, objašnjava za Kurir da biciklisti na pešačkom prelazu nemaju status pešaka.

– Pešački prelaz namenjen je pešacima. Ipak, neretko se na njima nalaze oni koji nemaju njihov status, a to su biciklisti i vozači trotineta. Ukoliko preti opasna situacija, ukoliko je biciklista već na pešačkom prelazu, vozač je dužan da preduzme sve mere da spreči nezgodu. Ukoliko bi došlo do nezgode, osnovni propust je na strani bicikliste. Vozač nije dužan da na pešačkom prelazu očekuje bicikl ili trotinet – ističe Okanović.

Pexels
 

– Ukoliko biciklista gura pored sebe bicikl na pešačkom prelazu, on je tada u statusu svakog drugog pešaka i vozač je dužan da ga propusti – ističe Okanović.

Kako se pravilno pretiče bicikl

– Bicikl mora da ima svetlo, prednje i zadnje, kao i mačje oči. Inače, za bicikliste važe propisi kao za druge učesnike u saobraćaju. Obaveza im je da daju znak rukom kada skreću ili menjaju smer. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima za njih predviđa ista pravila kao i za druge učesnike saobraćaja, pa moraju kao i druga vozila poštovati sva pravila koja se tiču pravila i obilaženja u saobraćaju – rekao je Okanović.

Pexels
 

Inače, za vožnju bicikla tamo gde za to nema posebne staze ili trake sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza.

Zakon kaže da se preticanje i obilaženje bicikliste vrši sa leve strane, a da se ono može vršiti sa desne strane ako je bicikl na kolovozu zauzeo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da skreće ulevo.
Unsplash
 

Inače, ako se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o saobraćaju ne smete da ih sva tri odjednom preteknete iako je ispred vas isprekidana linija jer biste napravili prekršaj „preticanje kolone vozila“, a kazna predviđena za to iznosi od 15.000 do 30.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike