24SEDAM POŽAREVAC Zasađeno 20 sadnica javora na Tulbi

17.11.2021

19:43

0

Autor: 24sedam

Tokom 2021. godine projekat je realizovan u Bačkoj Palanci, Priboju, Topoli, Kikindi, Sremskim Karlovcima, a Požarevac je sedmi po redu grad koji se odazvao ovoj akciji

24SEDAM POŽAREVAC Zasađeno 20 sadnica javora na Tulbi
Požarevac stabla - Copyright Opština Požarevac

U okviru projekta “Zelena Srbija” koji sprovodi Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine kome se priključio  Grad Požarevac, danas je na Etno parku na Tulbi zasađeno 20 sadnica javora. Cilj projekta je očuvanja zaštite životne sredine i podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije.

Tokom 2021. godine projekat je realizovan u Bačkoj  Palanci, Priboju, Topoli, Kikindi, Sremskim Karlovcima, a Požarevac je sedmi po redu grad koji se odazvao ovoj akciji. Do kraja godine, projekat će biti realizovan i u Kragujevcu, Subotici i Vršcu.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović je ovom prilikom izjavio:

- Kada se osvrnete oko sebe, primećujete da smo ovu oazu prirode upotpunili sa nekim podsetnicima na važne trenutke naše istorije. Ovde možete videti kuće seoskih sredina iz nekih davnih vremena, i naravno, carski šator, repliku onog pravog u kome je 1718. godine potpisan Požarevački mir, dokument značajan za tadašnju Evropu i Aziju. Iako nam ovde stabala ne nedostaje, odlučili smo da ovaj poklon Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije iskoristimo baš ovde. Stabla predivnog javora koji je toliko puta opevan u pesmama našeg naroda, ovde će samo upotpuniti značaj koji ovo mesto ima za naš grad i Srbiju, ali usudio bih se reći i čitav Stari kontinent. Pripremajući današnje obraćanje vama, nisam mogao izbaciti iz glave stihove čika Jove Zmaja u kojima on svima nama daje savet da.. “gde god nađeš zgodno mesto tu drvo posadi, a drvo je blagorodno pa će da nagradi…” Stihovi namenjeni najmlađima u isto vreme su i pokazatelj svima nama da je priroda nešto što moramo slediti i osluškivati, a nikako joj se protiviti i zaboravljati na njen značaj. Drago mi je da je projekat “Zelena Srbija” odabrao da svoj karavan zelenila zaustavi i u Požarevcu i tako pruži svoj doprinos našoj nameri da ga uredimo po meri građana. Industrija, zgrade, automobili, parking mesta i betonske površine u Požarevcu jesu dobrodošli, ali tek nakon što svoje mesto zauzmu bašta, park, travnjak, cvet i drvo, a od danas i ove sadnice javora. Želim da se zahvalim svima koji su ovaj projekat osmislili i koji ga realizuju. Nadam se da ćete i nakon današnje akcije sadnje budućih ponositih stabala, dolaziti s vremena na vreme da ih obiđete i uverite se da smo odabrali pravo mesto za njih.

Opština Požarevac
 

Branko Brajić zamenik direktora SRBATOM-a izjavio je da su se poslednjih decenija desile mnogobrojne promene koje su izazvale poremećaje u našoj životnoj sredini, a dokazano je da su upravo pošumljavanje i ozelenjavanje najefikasniji odgovor na te promene. Drveće ima nemerljiv doprinos za život ljudi i opstanak planete. Svako novo zasađeno stablo dragocen je prirodni resurs i proizvođač kiseonika. U skladu sa tim, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, kao društveno odgovorna institucija, već dve godine zaredom realizuje projekat „Zelena Srbija“. Njegov cilj je  unapređenje kvaliteta životne sredine i podizanje svesti građana o tome koliko je značajno njeno očuvanje.

Projekat „Zelena Srbija“ do sada je realizovan u 16 mesta širom Srbije. Grad Požarevac je 17. po redu i zadovoljstvo nam je što su njegovi predstavnici prepoznali značaj ove akcije i odazvali se našem pozivu. Verujemo da će ove sadnice javora, drvo koje se smatra jednim od jačih prečišćivača vazduha, doprineti zdravijoj i lepšoj životnoj sredini grada Požarevca. Drago nam je što u ovom plemenitom cilju nismo sami, već u tome imamo podršku pokrajinske vlasti, lokalnih samouprava i amabasada u Srbiji.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike